Végleg bezárják a berlini Tacheles művésztelepet, a rendszerváltáskori Berlint idéző egyik utolsó kulturális intézményt.

MTI - A német főváros centrumában, a Brandenburgi kaputól alig egy kilométerre fekvő épületet kedden kezdték el kiüríteni. A rendőri biztosítással végzett eljárás békés volt. Az eredetileg áruháznak épített ötemeletes házban élő mintegy 60 képzőművész többsége aláírt egy megállapodást, amely szerint kártérítést kapnak, cserébe pedig vállalják, hogy nem támasztanak követeléseket az ingatlan kezelőjével szemben. A Tacheles a huszadik század elején az akkori berlini zsidónegyedben épült hatalmas áruház egyik szárnya volt.

A nyüzsgő városrész a második világháború végére elhagyatott vidékké vált, a Berlint kettévágó fal felépítése után pedig még kevésbé törődtek vele. A kommunista rendszer végnapjaira a környék az áruház maradványával együtt teljesen lepusztult, 1989-ben viszont hirtelen az újjászületett Berlin centruma lett. A rendszerváltás idején a romos épületbe önkényes lakásfoglalók, többnyire művészek költöztek, akik elvégezték a leginkább szükséges felújításokat, és kezdeményezésükre a városvezetés védett műemlékké nyilvánította a házat.

A Tachelesnek elnevezett alternatív művésztelepből a kilencvenes években kedvező fekvésének köszönhetően Berlin egyik leghíresebb kulturális központja fejlődött ki. A pincétől a legfelső emeletig műtermekkel és szórakozóhelyekkel megtelt épületben becslések szerint évente 400 ezer látogató fordult meg. 1998-ban viszont egy befektető megvásárolta a várostól a területet, amelyen az épület is áll, azzal a céllal, hogy lakó-, iroda- és áruházakkal építse be.

A befektető céggel sikerült megállapodni, a Tacheles így jelképes, évi 1 márka - illetve 50 cent - bérleti díjért tovább működhetett, de a szerződés 2008 végén lejárt, a befektető pedig időközben csődbe ment. Az ingatlan a vállalkozásnak hitelt nyújtó pénzintézetek konzorciumához került, amely egyben kívánja értékesíteni a 16 telekből álló területet, ezért a Tacheles jogcím nélküli lakóinak távozásához is ragaszkodik.

Az évek óta húzódó konfliktust a kedden kezdődött kilakoltatás zárja le. A távozó művészek szerint a legnagyobb vesztes a német főváros, mert a Tachelessel eltűnik az egyik utolsó emlék a fal leomlását követő "aranykorból", amely a világ leghíresebb városai közé emelte Berlint.