MTI - A nemzetközi szerződések előzetes alkotmányossági kontrolljának bevezetését javasolta az osztrák alkotmánybíróság, a kormánypártok azonban megosztottak a kérdésben.

Gerhart Holzinger, az osztrák alkotmánybíróság elnöke az Ö1 rádiónak nyilatkozva rámutatott: "jogilag kényes" helyzet állhat elő, ha osztrák ellenzéki pártok az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM), illetve a pénzügyi paktum alkotmányossági kontrollját kezdeményezik és ha azok az osztrák alkotmányba ütközőnek bizonyulnak. Ausztria helyzetét ugyanis nemzetközileg ebben az esetben is meghatározná kötelezettségvállalása, miután már ratifikálta a megállapodást - tette hozzá.
Az osztrák parlament a kormánypártok és az ellenzéki zöldek szavazataival hagyta jóvá az ESM-et, míg egy ellenzéki párt alkotmányossági panaszt helyezett kilátásba a mentőcsomag ellen. A pénzügyi paktumot korábbi nyilatkozatok szerint mindhárom ellenzéki erő meg akarja támadni az alkotmánybíróságon.
A két kormánypárt közül az egyik, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) támogatja az alkotmánybíróság elnökének felvetését. Ezzel szemben koalíciós partnerük, az Osztrák Néppárt (ÖVP) szerint az korlátozná a parlament törvényhozási hatáskörét.
Jelenleg az osztrák alkotmánybíróság csak azután vizsgálhat egy jogszabályt, hogy a parlament megszavazta, majd az államfő aláírta azt és azután kihirdették a hivatalos közlönyben. Az alkotmánybíróság elnöke ezért azt javasolta, hogy német példára még a ratifikálás előtt összevethesse az alkotmányos rendelkezésekkel azoknak a nemzetközi szerződéseknek a tartalmát, amelyekhez Ausztria csatlakozni akar.
"Úgy gondoljuk, hogy lenne értelme ilyen nagy döntéseket, mint a nemzetközi megállapodások, már a kezdetekkor megvizsgálni" - mondta Josef Cap az SPÖ frakcióvezetője.
Karlheinz Kopf, Cap ÖVP-s kollégája ugyancsak a rádiónak adott nyilatkozatában más álláspontra helyezkedett. Az osztrák alkotmánybíróságot úgy alakították ki, hogy utólagos kontrollt gyakoroljon. Az előzetes alkotmányossági vizsgálat sértené a parlament kizárólagos törvényhozási hatáskörét - jelentette ki Kopf.
Az osztrák kancellári hivatal állásfoglalása szerint az ESM-ről szóló törvény csak azután hirdethető ki Ausztriában, hogy a szerződés hatályba lépett.