A pályázatok benyújtásának határideje: 2012. szeptember 25.

A Honvédelmi Minisztérium Parlamenti Államtitkárság Társadalmi Kapcsolatok Iroda pályázatot ír ki a honvédelem érdekében működő, a honvédelmi eszmét népszerűsítő és az azt szolgáló civil szervezetek részére
A pályázat kódja: HM PÁT TKI HON-2012
A pályázat tárgya: a honvédelmi eszmét népszerűsítő rendezvények támogatására

A Honvédelmi Minisztérium Parlamenti Államtitkárság Társadalmi Kapcsolatok Iroda - mint kiíró - nyílt pályázatot hirdet a honvédelem ügyét támogató civil szervezetek és alapítványok részére, a honvédelmi eszmét, valamint a katonai hivatást népszerűsítő közéleti rendezvények, programok szervezésére.

A pályázat kiírása Tóth Ágoston ezredes, a magyar katonai térképészet megalapítója születésének 200. évfordulója alkalmából történik.

1. A pályázat tárgya
A pályázat a honvédelem ügyét támogató civil szervezetek hatékonyabb szerepvállalását kívánja segíteni. Célja a civil szervezetek területi és szakmai együttműködésének fejlesztése, kulturális tevékenységeinek támogatása. A pályázatra a nemzettudatot és a hazafiságot erősítő, a honvédelmi eszmét, valamint Tóth Ágoston ezredes és korához kapcsolódó történelmi, közéleti, művelődési rendezvények szervezésével lehet pályázni:

Az alábbi témakörökben lehet pályázni:
I. Tóth Ágoston ezredes munkásságát, korát bemutató programok;
II. A XIX. század honvédő hagyományait ápoló, a hazafias honvédelmi nevelést, valamint a honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítését szolgáló rendezvények;
III. A magyar katonai térképészet kialakulását, történetét bemutató előadások, konferenciák, kisebb tárlatok, vándorkiállítások szervezése.

I. Pályázat benyújtására jogosultak köre
Pályázhatnak:
- A honvédelem és a honvédség ügyét támogató civil szervezetek,
- A Magyar Honvédséghez kötődő alapítványok,
- Honvédségi nyugállományú szervezetek (klubok),
amelyek megfelelnek az alábbi feltételeknek:
- önálló jogi személyiséggel,
- magyarországi székhellyel,
- önálló adószámmal és bankszámlaszámmal rendelkeznek.

II. A támogatás formája
A támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás költségvetési forrásból, támogatási szerződés alapján, előfinanszírozással, utólagos elszámolási és - fel nem használás, jogosulatlan felhasználás vagy szerződésszegés esetén - visszafizetési kötelezettséggel. A pályázónak 10% saját forrással (önerővel) kell rendelkeznie.

III. A támogatás mértéke
A pályázati célra rendelkezésre álló keretösszeg: 6 millió Ft.
Az igényelhető támogatás összege:

Megpályázható minimális összeg 100 000 Ft
Megpályázható maximális összeg 500 000 Ft

A pályázati elszámolást a támogatási szerződésben rögzített időpontban, de legkésőbb 2013. február 28-ig kell benyújtani a kiíró szervezetnek. Mindazok a számlák, amelyeket e határidőn túl nyújtanak be, nem kerülhetnek elszámolására. A pályázat során elnyert összeg el nem számolt részét a pályázónak vissza kell fizetnie. A pályázónak a támogatás elnyerésekor vállalt kötelezettségei ez esetben is fennállnak.
A Pályázat elszámolásának elkészítésekor a pályázó szervezet által előzetesen benyújtott költségvetési tervet veszi figyelembe a kiíró.

A jelen felhíváshoz kapcsolódóan a pályázónak pályázati (eljárási) díjat nem kell fizetnie.

IV. Kizáró okok
Nem nyújtható támogatás azon pályázó részére,
- amely csőd-, felszámolási eljárás, végelszámolási, vagy egyéb a megszüntetésére irányuló jogszabályban meghatározott eljárás, illetve adósságrendezési eljárás alatt áll;
- amely a pályázat benyújtását megelőző három naptári éven belül az államháztartás alrendszereiből juttatott valamely támogatással összefüggésben a támogatási szerződésben vállalt kötelezettségét nem, vagy csak részben teljesítette;
- ha az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvényben meghatározott lejárt esedékességű, 60 napot meghaladó adó- vagy adók módjára behajtható meg nem fizetett köztartozása van, kivéve, ha az adóhatóság számára fizetési halasztást vagy részletfizetést engedélyezett;
- amely nem felel meg az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvényben meghatározott rendezett munkaügyi kapcsolatok követelményének;
- amelynek a jóváhagyott, utolsó éves beszámoló alapján saját tőkéje negatív volt;
- amelyről hitelt érdemlően bebizonyosodik, hogy a pályázat szakmai, pénzügyi tartalmát érdemben befolyásoló valótlan, hamis vagy megtévesztő adatot szolgáltatott vagy ilyen nyilatkozatott tett a pályázat benyújtásakor;
- amely nem rendelkezik a támogatandó tevékenység folytatásához szükséges jogerős hatósági engedélyekkel;
- amely a 2011. évi bármely, a Honvédelmi Minisztérium által kiírt pályázaton elnyert támogatási összeggel határidőre - azaz 2012. február 28-ig - nem számolt el;
- amely nem nyilatkozik a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságáról szóló 2007. évi CLXXXI. törvény szerinti összeférhetetlenség, illetve érintettség fennállásáról, vagy hiányáról;
- amely a pályázati adatlap bármely mellékletét nem csatolja a pályázati munkájához;
- amely nem postai úton küldi meg pályázatát;
- amely kézzel írva tölti ki vagy szkenneli a pályázati csomagot;
- amely az odaítélhető minimális és maximális pályázati összegnél kevesebbre vagy többre pályázik;
- amely a pályázati felhívásban nem szereplő témakörben nyújt be pályázatot.

A támogatást a pályázat benyújtását megelőzően megkezdett projektre nem lehet igényelni!

V. A támogatásra vonatkozó egyéb szabályok
a) A pályázónak rendelkeznie kell a megpályázott összeg 10 %-át elérő saját forrással, amelybe az államháztartás alrendszereiből nyújtott támogatás nem számítható be. Az önrész meglétét 30 napnál nem régebbi, eredeti pénzintézeti igazolással dokumentálni kell. Amennyiben az önrészt hitel vagy kölcsön felvételéből biztosítják, a pénzintézeti igazolás mellett az önrész rendelkezésre állásáról és összetételéről a pályázó szervezet elnökének nyilatkoznia kell a pályázat beadásakor. A saját forrás teljes mértékben hitelből és kölcsönből is biztosítható, amelyet szerződéskötéskor a pályázónak érvényes hitelígérvénnyel, hitel- vagy kölcsönszerződéssel bizonyítania kell. A hitelhez kamattámogatás nem vehető igénybe. Nem tekinthető saját forrásnak az államháztartás központi alrendszeréből kapott más költségvetési támogatás. Az önrész a pályázó pénzintézeti számláján fennálló összeg lehet, a pályázó képviseletére jogosult természetes személy(ek) bankszámlájáról készült pénzintézeti igazolás önrész igazolásaként nem fogadható el.
b) A keretösszeg terhére egy pályázónak legfeljebb egy projektje részesíthető támogatásban. Az egy projekt (pályázat) keretében igényelhető minimális támogatási összeg 100 000 Ft (azaz százezer forint), maximális támogatási összeg 500 000 Ft (azaz ötszázezer forint).
c) A pályázatnak és a pályázónak meg kell felelni a pályázati felhívásban felsorolt jogosultsági kritériumoknak.
d) Támogatás csak a pályázat benyújtásának időpontja után megkezdett projektekre nyújtható! A pályázó az eredményhirdetés után, a támogatási szerződés megkötése előtt - saját felelősségére - megkezdheti a projekt végrehajtását, de erről köteles tájékoztatni a kiírót, hogy az ellenőrzési kötelezettségét teljesíthesse.
e) A projektet 2012. december 31-ig kell befejezni, az elszámolást 2013. február 28-ig kell benyújtani a kiíró részére postai úton!
f) A nyertes pályázó köteles vállalni a pályázatában megjelöltek teljesítését. Amennyiben e kötelezettségének nem tesz eleget, a támogatást vissza kell térítenie.
g) A Honvédelmi Minisztérium a pályázóval az adott pályázatra támogatási szerződést köt. A Honvédelmi Minisztérium a pályázati összeget a támogatási szerződésben foglalt feltételek alapján - a szervezet bankszámlájára - utalja át.
h) Az elnyert összeg kizárólag a pályázati ajánlatban szereplő pályamunka megvalósítására fordítható!
i) A kedvezményezettnek minden rendezvényt dokumentáltan (levél/fax/e-mail) be kell jelentenie a kiírónak a program/előadás/stb. tervezett időpontja vagy megkezdése előtt 15 nappal azért, hogy annak végrehajtását a kiíró ellenőrizni tudja. Az elnyert támogatás kizárólag a pályázathoz benyújtott költségvetési tervben szereplő feladatokra (kiadásokra) fordítható. A költségvetési terv esetleges módosítására a HM PÁT TKI irodavezetőjétől (Papp Ferenc ezredes, irodavezető) egy alkalommal lehet engedélyt kérni. A 2012. október 31-e után postára adott módosítási igényeket a kiíró figyelmen kívül hagyja. A pályázat tárgyának megváltoztatására módosítási kérelem nem nyújtható be.
j) A kedvezményezett köteles az elszámolás mellékleteként beadni minden olyan dokumentumot (pl. fényképeket, meghívót, plakátot, jegy fénymásolatát, stb.), mellyel igazolni tudja, hogy a projektet a pályázati kiírásnak, a nyertes pályázatában és a szerződésben foglaltaknak megfelelően hajtotta végre, valósította meg.
k) A pályázónak hiánypótlásra nincs lehetősége!
l) Amennyiben a költségvetési táblázat egyéb kategória kitöltésre kerül, de ennek a sornak a tételes kibontása nem történik meg, az formai hibának minősül és a pályázat nem értékelhető!
m) Amennyiben a pályázó nem tölti ki a költségvetési táblázatot, az formai hibának minősül és a pályázat nem értékelhető!

VI. Nem támogatható költségek általános köre
A pályázattal elnyert támogatás csak a pályázati ajánlatban szereplő pályamunka érdekében, a pályázat beadását követően felmerült költségek finanszírozására használható fel, azzal, hogy nem adható támogatás:
- működési költségek finanszírozásához;
- nagyértékű tárgyi eszköz beszerzéséhez;
- jelzálog, bankgarancia kezesi kötelezvény költségeihez;
- a honoráriumok után járó bármilyen járulék fizetésére;
- sikerdíjhoz, bankköltséghez;
- a pályázó szervezet tagjai kirándulásának finanszírozására;
- a pályázó szervezet tagjai részére tiszteletdíj kifizetésére
- bérjellegű kifizetésekre, járulék jellegű kifizetésekre.

A pályázati programokon nyújtott vendéglátás, szállás és utazás/szállítás a következő módon számolható el:
Szállás költségre az elnyert támogatás maximum 10%-a,
Utazásra, szállításra az elnyert támogatás maximum 10%-a,
Cateringre az elnyert támogatás maximum 20%-a számolható el.
A kiíró csak olyan számlákat fogad be az elszámoláshoz, amelyek közvetlenül kapcsolódnak a pályázati rendezvényhez.

VII. A pályázat-elbírálás folyamatának rövid bemutatása
1) Az érdemi bírálatra való jogosultság vizsgálata (formai megfelelés):
A pályázat beérkezését követően a kiíró megvizsgálja, hogy a pályázat megfelel-e az alapvető formai feltételeknek, amely az alábbiak ellenőrzéséből áll:
a) A teljesség vizsgálata:
Formailag nem felel meg, így érdemi elbírálás nélkül elutasításra kerül az a pályázat, amelyben a pályázati adatlap nem megfelelően (hiányosan) kerül kitöltésre és/vagy a szükséges dokumentumokat nem csatolták.
b) A jogosultság vizsgálata:
Formailag nem felel meg, így érdemi elbírálás nélkül elutasításra kerül az a pályázat, amely a pályázati felhívásban szereplő bármely alapjogosultsági feltételnek nem felel meg.
c) Az illeszkedés vizsgálata:
Formailag nem felel meg, így érdemi elbírálás nélkül elutasításra kerül az a pályázat, amelyben a megjelölt cél nem illeszkedik a pályázati felhívásban szereplő célokhoz.

Mindezek alapján a pályázat érdemi bírálat nélkül elutasításra kerül, ha:
- a pályázat benyújtása nem postai úton történt;
- kézzel írt vagy szkennelt pályázatot nyújtottak be;
- nem szabályos formanyomtatványon történt a pályázat benyújtása;
- a pályázati adatlapot a jelölt helyeken nem, vagy nem az aláírási címpéldány szerint írták alá;
- a pályázatot nem a szükséges példányszámban (1 eredeti és 1 másolati példány) nyújtották be, illetve a másolati példány nem teljes mértékben egyezik az eredetivel;
- adószámmal nem rendelkező, nem létező (nem bejegyzett) pályázó nyújtotta be a pályázatot;
- a pályázatot olyan pályázó nyújtotta be, amellyel szemben kizárási okok állnak fenn;
- a pályázó által megfogalmazott projekt nem illeszkedik a pályázat célkitűzéséhez;
- a pályázó nem csatolta a pályázathoz szükséges összes dokumentumot, mellékletet;
- az igényelt támogatás összege meghaladja a pályázati kiírásban megszabott maximális, illetve nem éri el a minimális összeget;
- a pályázó egynél több pályázatot ad be (minden benyújtott pályázat elutasításra kerül, akkor is, ha azt a pályázó különböző telephelyei, önálló jogi személyiséggel nem rendelkező tagintézményei adták be);
- a tervezett program már megkezdett projekt;
- a költségvetési táblázatot nem tölti ki.

d) A pályázat befogadása:
A kiíró a pályázatot befogadja, vagy - formai nem megfelelés okán - elutasítja. Az elutasításról a pályázat benyújtóját a kiíró értesíti.
A pályázat befogadása a pályázat érdemi bírálatának kezdetét - nem pedig a támogatási összegre való jogosultság megszerzését - jelenti.
Amennyiben a beérkezett pályázat megfelel a benyújtás, a teljesség, a jogosultság és az illeszkedés feltételeinek, az előre meghatározott értékelési szempontrendszer és az ahhoz rendelt pontrendszer alapján a kiíró elvégzi a benyújtott projekt szakmai és pénzügyi értékelését.
2) A pályázat érdemi bírálata (szakmai és pénzügyi értékelés)
a) Az elbírálással kapcsolatos egyéb tudnivalók
A bírálóbizottság a beküldési határidő napját követő 20 munkanapon belül hozza meg döntését. A nyertes pályázók névsora a döntést követő 3 munkanapon belül, a Honvédelmi Minisztérium www.kormany.hu weboldalán kerül közzétételre.
A bírálóbizottság döntése ellen jogorvoslatnak nincs helye
A támogatási szerződéssel kapcsolatos tudnivalókról (aláírás módja, helyszíne, időpontja) a nyertes pályázók írásbeli tájékoztatást kapnak.
A támogatási döntésre az ajánlati kötöttség szabályait kell alkalmazni. Amennyiben a pályázó érdekkörében felmerült okból nem jön létre a szerződés, úgy a támogatási döntés hatályát veszti.
Forráshiány esetén a már nem finanszírozható pályázatok elutasításra kerülnek, amely ellen kifogás nem nyújtható be.
Indokolt esetben a projekt támogatási szerződésben rögzített kezdési, illetve befejezési határideje - a kedvezményezett kérelmére - a kiíró és a kedvezményezett közötti szerződés módosításával történhet. A szerződés módosítására kizárólag egy alkalommal van lehetőség, melyet a HM PÁT TKI irodavezetőjétől lehet kérvényezni (Papp Ferenc ezredes, irodavezető). A 2012. október 31-e után postára adott szerződés-módosítási kérelmeket a kiíró figyelmen kívül hagyja.
A projekt támogatási szerződésben rögzített TARTALMA NEM MÓDOSÍTHATÓ! Amennyiben a pályázó úgy ítéli meg, hogy a támogatási szerződésben rögzített feladatoknak (tehát a pályázat tartalmának) nem tud eleget tenni, úgy köteles a kiírót erről értesíteni és az elnyert támogatást visszafizetni.
A jogosulatlanul igénybe vett támogatás elvárt biztosítéka: a támogatott valamennyi bankszámlájára vonatkozó, a Honvédelmi Minisztérium javára szóló határidős beszedési megbízás (inkasszó) benyújtására vonatkozó felhatalmazó nyilatkozat. Nyertes pályázat esetén a biztosíték adása a támogatási szerződés megkötésének feltétele.

VIII. A támogatás felhasználása és elszámolása
1) A kedvezményezett számára történő kifizetéseket a Magyar Államkincstár
- forintban,
- a kedvezményezett bankszámlájára teljesíti.
2) A támogatás elszámolása céljából a kiíró csak olyan számlákat fogad el, amelyek a számvitelről szóló 2000. évi C. törvényben és az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvényben meghatározottaknak megfelelnek.
3) Az elszámoláshoz benyújtandó minden olyan dokumentum, amely az adott pályázatban foglaltak megvalósításának tényét hitelt érdemlően bizonyítja.
4) A kiíró ellenőrzi a támogatott projektek előrehaladását, illetve eredményességét.
5) Az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása a támogatási szerződésben foglalt kötelezettség megszegésének minősül.

IX. Ellenőrzés–a támogatás rendeltetésétől eltérő felhasználásának következményei
1) Támogatások ellenőrzése:
Az államháztartásról szóló 2011 évi CXCV. törvény alapján, az arra feljogosított szervezetek a folyamat bármely szakaszában ellenőrzést végezhetnek, az ellenőrzési programjukban foglaltak szerint. A pályázattal és a támogatással összefüggő dokumentumot, objektumot vizsgálhatnak, információt kérhetnek.
2) A költségvetési forrásokból származó támogatások kedvezményezettje köteles az ellenőrzés érdekében a/az:
- Állami Számvevőszék,
- Kormányzati Ellenőrzési Hivatal,
- Magyar Államkincstár,
- kiíró Szervezet
képviselőit segíteni ellenőrzési munkájukban a helyszínen is, a megfelelő dokumentumok, a program megvalósítását igazoló okmányok, bizonylatok rendelkezésre bocsátásával.
3) Helyszíni ellenőrzést csak megbízólevéllel, igazolvánnyal rendelkező ellenőr végezhet. A kiíró ellenőrét a HM Parlamenti Államtitkárság Társadalmi Kapcsolatok Iroda bízza meg.
4) A helyszíni ellenőrzés lehet:
- előzetes helyszíni szemle (pályázatkezelés során, indokolt esetben),
- a projekt ideje alatt,
- a pénzügyi elszámolás folyamatában.
5) A helyszíni ellenőrzésekről minden esetben jegyzőkönyv készül, amelynek tudomásul vételét és átvételét a kedvezményezett aláírásával igazolja, s egyben a jegyzőkönyvre rávezetve jelezheti az ellenőrzéssel kapcsolatos észrevételeit.
6) A projekt végrehajtása során keletkező dokumentumokat az elkülönített nyilvántartásra vonatkozó követelménynek megfelelően kezeli.
7) A kedvezményezettnek a támogatási szerződésben a támogatás jogtalan igénybevétele esetén a támogatás visszafizetésére is kötelezettséget kell vállalnia.
8) Amennyiben a támogatási szerződés megkötése után, a megvalósítás során pénzügyi, vagy egyéb rendellenesség fedezhető fel, a kiíró alkalmazza a támogatási szerződésben meghatározott jogkövetkezményeket.

X. A pályázatok benyújtásának módja, helye és határideje
A pályázat magyar nyelven, kizárólag a Pályázati Formanyomtatványon nyújtható be. Kézzel írt pályázat nem fogadható be. A pályázatot a Kitöltési Útmutatóban közölteknek megfelelően hiánytalanul - azaz a Pályázati Formanyomtatvány minden kérdésére válaszolva - és az egyéb előírt dokumentumok csatolásával kell benyújtani. A Pályázati Formanyomtatvány nem változtatható meg.
A pályázatokat a jogszabályokban foglaltaknak, a pályázati felhívásnak, valamint az ahhoz tartozó pályázati csomagnak megfelelő, a támogatási cél sajátosságaihoz, követelményeihez igazodó tartalommal kell elkészíteni.
A pályázatok benyújtásának határideje: 2012. szeptember 25.
A pályázatot 2 példányban (1 eredeti, 1 másolati nyomtatott formában), kizárólag postai úton, tértivevénnyel, a következő címre kell beküldeni:
HM Parlamenti Államtitkárság Társadalmi Kapcsolatok Iroda
1885 Budapest Pf. 25
A kiíró csak és kizárólag a postai úton, tértivevénnyel feladott pályázatokat fogadja be

A pályázat benyújtásának időpontja a postai tértivevényen igazolt feladás dátuma. Ha ez nem állapítható meg egyértelműen, akkor a benyújtás napja a beérkezés napját közvetlenül megelőző első munkanap.

A pályázat eredeti és másolati példányát külön dossziéba lefűzve (eredeti és másolati példány megjelöléssel), a dokumentumokat a pályázati csomagban található tartalomjegyzéknek megfelelően sorba rendezve kell beadni.

A pályázat eredeti példányában minden dokumentumnak, nyilatkozatnak és aláírásnak eredetinek vagy a kiállító hatóság által hitelesítettnek kell lennie.

A pályázatot tartalmazó borítékra kérjük írja rá:
PÁLYÁZATI KÓD: HM PÁT TKI HON-2012
A Pályázati Adatlap/Formanyomtatvány és a kitöltési útmutató a Honvédelmi Minisztérium honlapjáról (www.kormany.hu) letölthető.

A pályázatokkal kapcsolatban a Honvédelmi Minisztérium Parlamenti Államtitkárság Társadalmi Kapcsolatok Iroda illetékes munkatársától a következő telefonszámon kérhető felvilágosítás:
Kocsi László alezredes, tel.: 474-1111/21-162, e-mail: laszlo.kocsi@hm.gov.hu.

A beérkező e-mail-ek várható nagy száma miatt az elektronikus üzenetekre történő válaszadás 5 munkanapon belül történik. Csak a szervezet teljes nevét, illetve telefonszámát tartalmazó e-mailekre válaszolunk. Megértésüket köszönjük.

Pályázati csomag