Az Ernst and Young becslése szerint egy 10 százalékos áfa-kulcsnál már nem érné meg a visszaélés, de megoldás lehet a fordított adózás is. A Magyar Nemzet az Ernst and Young adótanácsadó elemzését ismertetve azt írta: legalább 130 milliárdos veszteséget okoznak a zöldség-, a gyümölcs-, a hús- és a baromfitermékek, a növényolaj, a kávé, a cukor, a tej- és a malomipari cikkek jogsértő kereskedelmére szakosodott körök. 

Az adótanácsadó szakembere elmondta: a körhintacsalásnak nevezett áfa-csalási módszer egyik válfaja az „export módszer”. Ebben a cégek EU-exportra veszik meg a terméket áfa-fizetés nélkül, azonban utóbb több cégen keresztül azt Magyarországon értékesítik. A másik típus az import módszer, amelyben EU-n kívüli országból hoznak be élelmiszert, ennek egy részét legálisan értékesítik, a másikat papíron az EU-n kívülre szállítják, miközben fiktív számlával belföldön adják el. 

Az Ernst and Young becslése szerint az áfa-csalás költsége viszonylag magas, így egy 10 százalékos áfa-kulcsnál már nem érné meg a visszaélés. Amennyiben nincs mód az áfa mérséklésére, akkor a fordított adózás bevezetését javasolják legkésőbb a jövő év elejétől – áll a tanulmányban, amelyet az alapvető élelmiszerek gyártóit, forgalmazóit tömörítő érdekvédelmi szervezet megbízásából készítettek. -Kommentár: Eléggé közismert tény, hogy hosszú évek óta rá van telepedve a maffia erre a létfontosságú ágazatra is. 

A kereskedés normális mederbe terelése lenne az első döntő lépés, ha lenne rá akarat. Az egykulcsos adó bevezetésével évi 600 milliárd forint adóbevétel esik ki. A celebek adóhátraléka 42 milliárd forint. Az adókat kellene becsületesen beszedni, és a haza máris jobb helyzetbe kerülne. A nagyhalak sajnos mostanság is megússzák az adócsalásokat. Ahol nemzeti kormányok vannak, ott saját magukon kezdik a szigorítást. Igaz, szavak szintjén nálunk is az van…