Pálinkás József akadémiai elnök részvételével tartottak bokrétaünnepet a lágymányosi MTA-Q2 kutatóközpont építkezésén abból az alkalomból, hogy a két mélyszintből és öt emeletből álló épület falai szerkezetkész állapotba kerültek. A beruházás téglaburkolatú szigeteléssel, a nyílászárók beépítésével és a tetőszerkezet megépítésével folytatódik. A 2013 novemberére elkészülő épületegyüttes az interdiszciplináris anyag- és élettudományi kutatásokat folytató MTA Természettudományi Kutatóközpontnak biztosít világszínvonalú helyet.

Az akadémiai kutatóintézet-hálózat infrastrukturális megújításának részeként állami támogatással megvalósuló Természettudományi Kutatóközpont új épülete egyaránt szolgál akadémiai kutatási, felsőoktatási és innovációs célokat, és modellje lehet más hasonló fejlesztéseknek.

A kutatóközpont hat intézetének helyet adó új, modern épület kivitelezési munkái két szakaszra oszthatók, miután az MTA kezdeményezte a korábbi PPP-konstrukció keretében meghiúsult épületkezdemény megmentését: az építmény az áttervezést, majd részleges bontást és újraépítést követően megfelel majd a korszerű kutatóintézetekkel szemben támasztott igényeknek. A beruházás I. szakaszának kivitelezési munkái 2012 márciusában kezdődtek. A munkálatok első szakaszában megerősítették az épület alapjait, a korábban elkészült födémeket, és az áttervezett épület terveinek megfelelően néhány megépített földszinti falat visszabontottak a funkcióváltásnak megfelelően. Ezt követte a földszinti és emeleti szintek, továbbá az épület aulájában helyet kapott 300 fős előadóterem szerkezetének megépítése.
Pálinkás Gábor professzor, aki elnöki megbízottként irányítja a projektet, elmondta, hogy a nyilvános közbeszerzési eljárásban nyertes kivitelező (Kalotherm Zrt.) és alvállalkozói a szerkezetépítés négy hónapja alatt napi átlag 120 munkást foglalkoztattak, 1050 tonna vasbetont és 8800 m3 betont dolgoztak be – a műszaki ellenőrzés tanúsága szerint a terveknek megfelelően kiváló minőségben és gondossággal a szerkezetkész állapot eléréséig.

Az I. szakasz – a legmagasabb pont elérését, a bokrétaünnepet követően – ez év novemberében zárul le a tetőszerkezettel, külső nyílászárókkal és külső hőszigeteléssel ellátott szél- és ázásmentes épületszerkezet elkészültével. Az ugyanebben a hónapban kezdődő II. szakasz, amely a belső építészeti, gépészeti munkálatokat, valamint az erős- és gyengeáramú villamos berendezések kivitelezését foglalja magába, 2013 novemberére fog lezárulni.
A kutatóház élettudományi, kémiai, biológiai, valamint műszeres laboratóriumoknak, dolgozószobáknak és közösségi helyiségeknek ad helyet. Az aulában egy étterem és nagyszámú hallgatóságot befogadni képes előadóterem üzemel majd.
A beruházás egyes lépései, az építkezés előrehaladása az alábbi  webkamerás képekkel ellátott honlapon nyomon követhető: http://www.ttk.mta.hu/mta-q2.

Korábbi hírek az MTA-Q2-ről itt olvashatók.