Nem csak bulizni, hanem könyvtárba járni, oda beiratkozni és kölcsönözni is lehet majd a Szegedi Ifjúsági Napok könyvtárzugában.

A zenei alámerülésen, a kocsmázáson, valamint az elszánt párkeresésen túl is van, lesz élet a négynapos, nyárbúcsúztatóként is számon tartott dzsemborin: a civilnegyedben könyvsarok, fesztiválkönyvtár és irodalmi játékok várják a kikapcsolódásban megfáradt kikapcsolni vágyókat.

A napfény városának fesztiválja igazi nyüzsgő, mediterrán nyárzáró, ahol kötelező a megjelenés minden szegedinek, aztán annak, akinek valaha is köze volt Szegedhez, és annak is, akit egyszerűen csak vonz a mediterrán életérzés meg a friss levegőbe röpített zenefolyam. A SZIN helyszínét, az újszegedi Partfürdőt a Belvárosi híd köti össze Szeged belvárosával, így az ország egyik legpezsgőbb kulturális és szellemi központja alig 10 perces sétára van a fesztiválterülettől. A SZIN négy napja alatt a dél-alföldi nagyváros kulturális központjává az Újszegedi Partfürdő lép elő. A „SZIN beachen” nem csupán a zenében és kulturális pezsgésben oldódhatnak fel a SZINesek, a Dél-magyarországi szépség is itt tuningol. A délutáni, koraesti koncerteket sörrel vagy fröccsel a kézben, medenceparton lábat lógatva hallgatni, és közben a zenére lubickoló fürdőruhás csajokban vagy pasikban gyönyörködni, ez is a SZIN-hangulat alapja. A szegedi Somogyi Könyvtár könyvtáros kisasszonyai pedig fesztiválkönyvtárral és könnyed irodalmi játékokkal szállnak be az ifjak és ifjú szívűek utolsó nagy nyári bulijába.

A könyvtár egy buszban érkezik, így például az, aki utazás közben szokott olvasni, otthon érzi majd magát. A busz körül interaktív irodalmi vurstlit építenek, könnyed irodalmi ügyességi játékok, vetélkedők várnak bennünket napközben, ezeken apróságokat és könyveket lehet nyerni. Belül fotó- és képregény kiállítás lesz, a mini könyves parkban akár függőágyban is olvashatunk. Jelen lesz az őszi szegedi képregény kiállítás és börze is, belekóstolhatunk a képregények készítésbe, a műfaj szakmai titkaira is fény derül majd. Természetesen kölcsönözni is lehet, ingyen választhatunk a becsületkönyvtárból, annyit kérnek, a fesztivál végéig vigyük vissza választottunkat. Aki itt a fesztiválkönyvtárban szeretne a Somogyiba beiratkozni, megteheti, mitöbb, 3 havi tagsági díjat elengednek neki.

A szegediek fesztiválkönyvtára szép példája annak, hogy egy mai zenei fesztiválon bizony van menekvés a tudatmódosítás-szex-rokenroll határolta Bermuda-háromszögből.