Orwell antiszemita volt? címen jelent meg igen hosszú – és igen érdekes – írás a baloldali izraeli napilap angol kiadásában. Ebből nem kevesebb derül ki, hogy a címben szereplő kérdőjel felesleges: a modernkori angol próza legnagyobb mesterének tartott Orwellben erősek voltak az antiszemita ösztönök és ennek – főként fiatalkorában – nem egyszer teret is engedett.

Ez problémát is okozott legnagyobb életrajzírójának, a nemrégiben elhunyt Christopher Hitchens-nek, aki 38 éves korában fedezte fel, hogy anyai ágon zsidó. Hitchens rámutatott Orwellben  antiszemitizmusa miatt jelentkező ellentmondásokra. Mint például arra, hogy a brit kormányt a háború idején erősen bírálta, amiért nem használja ki az olyan antikommunista zsidó értelmiségiek potenciálját, mint elsősorban a Magyarországon született – Arthur Koestler…

Az egész kérdés azért vált különösen aktuálissá, mert nemsokára jelenik meg Hitchens előszavával Orwell magánnaplója. (Műhelyünk kíváncsian várja, hogy az Élet és Irodalom nevű  hetilap – amely legújabb számának is minden második oldalán az antiszemitizmus a téma – miként „dolgozza fel” az újabb csapást. Ha Márai „antiszemita” kijelentései miatti zavart hallgatásra gondolunk, nem lesz könnyű az újabb megrázkódtatás, amely irodalmi téren éri őket legalább Shakespeare Velencei kalmárja óta.)