Új koncepció alapján újrarendezve mutatja be az 1800 utáni gyűjteményének állandó kiállítását a Szépművészeti Múzeum, emellett kamaratárlaton ismerteti meg az érdeklődőkkel Cézanne Tálaló című, most restaurált festményét és a restaurálás folyamatát megörökítő fotókat.

MTI - A 19. század és a századforduló művészetének eddig két helyszínen bemutatott alkotásai augusztus 1-jétől az első emeleti két nagyteremben és a hozzájuk kapcsolódó kabinetsorban láthatók. A kiállítás új összefüggésbe helyezi a 19. század ismert mestereinek a munkáit, az októberben nyíló Cézanne és a múlt című tárlatra készülve – hangsúlyozta Baán László, a múzeum főigazgatója a kiállítások megnyitóján.
   
A gyűjtemény törzsanyagában található festmények és szobrok közül a közönség az osztrák biedermeier – Waldmüller, Amerling, Danhauser –, valamint a müncheni naturalizmusból kinövő közép-európai szimbolizmus – Böcklin, Stuck, Khnopff – alkotásait láthatja, külön egységbe foglalva a századfordulós szecesszió nemzetközi képviselőinek – Segantini, Lenz – műveit.
  
A Tóth Ferenc művészettörténész által rendezett kiállítás végigvezeti a látogatót a francia festészet egy évszázados fejlődésének folyamatán is: a romantikától az impresszionizmuson át a művészet radikális megújítóinak a munkáiig a század utolsó évtizedében. Az érdeklődők így Delacroix, Manet, Monet, Cézanne és Gauguin alkotásait is megtekinthetik.
   
Szeptember 1-jéig kamarakiállításon láthatja a közönség Cézanne most restaurált, Tálaló című festményét. Az 1874-77 táján készült kép az október végén nyíló tárlat egyik főműve lesz. A jelenlegi kiállításon nemcsak a megújult festményt, hanem a mű vizsgálatakor és a restauráláskor készült fényképeket is megtekinthetik a látogatók.
   
Mint azt Velekei Mária restaurátorművész elmondta, a normál felvételeken kívül röntgen- és ultraibolya-felvételek is készültek, melyek megerősítették a szabad szemmel is kivehető javítások helyeit. Az oldószeres tisztítás után "csodálatos színek" kerültek elő, így az érdeklődők a kép eredeti színvilágában gyönyörködhetnek.
   
A festékréteg hiányosságait krétás tömítőanyaggal pótolták, melyre lakkréteg került és olajretust alkalmaztak az egységes látvány eléréséhez. A szakemberek szükségesnek ítélték a díszkeret restaurálását is. A festmény restaurálása hároméves előkészítő munkát követően három hónapig tartott.
   
Idén még folytatódik a múzeum állandó tárlatainak megújítása: az Egyiptomi gyűjtemény kiállítása decembertől átrendezve, kibővített térben fogadja majd a látogatókat és a Régi szobor gyűjtemény állandó tárlata is megnyílik. A mélyföldszinti Majovszky-termekben októbertől a gyűjtemény 20. századi és kortárs darabjaiból válogatott összeállítás lesz látható.