Kedves Olvasóm! Kakukkfű A kakukkfű több, egyaránt a Thymus nemzetségbe tartozó, örökzöld, talajtakaró vagy boltozatos alakú cserje, félcserje, vagy fásodó tövű, fűszeres illatú évelő fűszer és gyógynövény összefoglaló neve. Népies nevei: balzsamfű, démutka, kakucskafű, kerti kakukkfű, mezei kakukkfű, timián, tömjénfű, töményfű vagy vadcsombor. Már az ókorban is ismert volt, nevét a görög thymos = bátorság szóból kapta, a vitézség jelképének tekintették. A görög nők a háborúba induló férjeik ruhájára kakukkfüvet hímeztek. Ma már minden konyhában nélkülözhetetlen. Különösen a franciák és a bolgárok kedvelik. Szárazságtűrő, fényigényes. Egyes fajták elfekvők, mások félgömb alakú bokrokká fejlődnek. Dél-Európában, a Földközi-tenger melletti országokban őshonos. Ma már egész Európában előfordul. Magyarországon főleg a mészkőhegységekben és a szárazabb, füves réteken nő, de a kertekben termesztett kerti kakukkfű is könnyen elvadulhat. Jellegzetes illatát követve a réteken, erdők szélén könnyen megtalálhatjuk. Különböző fajtákat ismerünk: párnás kakukkfű, fénylő kakukkfű, citromillatú kakukkfű. A legjobb fűszert vagy gyógytea-alapanyagot a virágzáskor szedett hajtásokból kaphatjuk. Vágva és morzsolva forgalmazzák. Az egész növény kellemes illatú. Nem fásodott, föld feletti hajtásai illóolajat, keserű anyagot, flavonoidokat, szaponint és emellett még egy nem ismert görcsoldó hatású anyagot tartalmaznak. Illóolajának több mint harminc összetevője közül a legfontosabb a timol, ez adja a növény jellegzetes illatát is. A timol a baktériumok, a gombák fejlődését gátolja, vagy azokat el is pusztítja, ezért tisztán is használják a gyógyászatban. Szeszes kivonata is fertőtlenítő és nyálkaoldó hatású, azért használják a legtöbb köhögés elleni gyógyszerkészítményben. Erős, kámforos aromája miatt óvatosan kell használni, mert túladagolva megváltoztatja az étel jellegét. Illóolajainak megőrzése érdekében jól zárható edényben kell tartani. Friss ágacskái néhány napig hűtőben is elállnak. Leggyakrabban a nehezebben emészthető leveseknél: bab, borsó, burgonya, paradicsom, hal, káposzta, burgonyafőzelékben, salátáknál: burgonya, zeller, paradicsom, paprika, sültekhez: baromfi-, marha- stb., vadas ételekhez, töltött káposzta, véres és májas hurka, kolbászok, májkeverékek, halételek, körözöttek, növényi ecetek és a vörösbormártás készítésénél alkalmazzuk. Petrezselyemmel keverve kitűnő fűszeres vajat készíthetünk belőle. Használja a konzervipar is. Különleges ínyencfalat a kakukkfüves nyúlpecsenye. Szárított hajtásait fűszerként is hasznosítják, főleg a konzerviparban a paprika és az uborka savanyításánál. Néhány országban igen kedvelt húsfűszer: majoránnával, babérral, szerecsendióval, rozmaringgal, zsályával keverik. Illóolaját a konzervipar is hasznosítja.