Ebben az évben már nem biztos, hogy megmenekülnek a floridaiak és némi heves esőzéssel túlvészelik a hurrikánszezont. Izsák ugyanis térdelőrajtban...

A floridai katasztrófavédelem szerint a péntekre hurrikánná erősödő Izsák (Isaac) trópusi vihar mindenképpen megtépázza Floridát. Jelenleg 19 kilométer per órás sebességgel száguld az amerikai kontinens felé, egyelőre óránkénti 65 km-es szélerőssége mellett 83 km/h-s széllökésekkel.

Sok szakember szerint azonban korai még az intenzitását és útvonalát megjósolni – bármi megtörténhet. Utalva arra, hogy nem szükséges extra óvintézkedéseket bevezetni az államban, és nem kell lemondani a rendezvényeket sem. A jövő héten tartják ugyanis a republikánusok idei elnökjelölő közgyűlését Tampán. Mindenesetre folyamatos kapcsolatban vannak a szervezők és a viharszakértők a lehetséges viharfenyegetések miatt, de a vészhelyzeti igazgató, Bryan Koon szerint nem kell evakuálni a várost, míg nem éri el az egyes erősséget a forgószél.

Jelenleg a Csendes-óceán térségében két tájfun, a Tembin és a Bolaven tombol, míg az amerikai kontinens felé kettő is halad: Izsák mellett az AL10, mely a tavalyihoz hasonlóan akár New Yorkban is okozhat heves esőzéseket és áradásokat.

Tucatnyi tűz pusztít a túloldalt

Szükségállapotot hirdettek ki Kalifornia északi részén szerdán az egyre szaporodó erdő- és bozóttüzek miatt. Jerry Brown kaliforniai kormányzó Plumas, Shasta és Tehama megyékben vezette be a rendkívüli intézkedéseket, ahol jelenleg tucatnyi tűz pusztít. Ezek közül a Ponderosa névre keresztelt már közel ötven épületet rombolt le és további kétszázat fenyeget. A lángok mintegy 10 ezer hektár növényzetet pusztítottak el a kaliforniai hatóságok közlése szerint.

A lángtengert, amelynek elfojtására több mint 2100 tűzoltót és 11 helikoptert vetettek be, szerda délre (helyi idő szerint) a fele területre sikerült visszaszorítani. Az Egyesült Államok más nyugati államaiban, így Washingtonban, Idahóban és Monatnában is tűzvészek pusztítanak a rendkívüli hőség és szárazság miatt. Az év eleje óta már mintegy hárommillió hektár területet taroltak le az erdő- és bozóttüzek.