Bár csütörtökön némileg enyhült a hőség, a következő napokban 40 fokig is emelkedhet a hőmérséklet, s csak vasárnap érkezhetnek enyhülést hozó zivatarok.
MTI - Csütörtökön többfelé felhős volt az ég, néhol csapadék is hullott. Sem a budapesti, sem az országos napi melegrekord nem dőlt meg. A Csongrád megyei Pitvaroson volt a legmelegebb, 38,8 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet - tájékoztatta Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-t.

A meteorológiai szolgálat a tartós hőség miatt péntekre hat megyére - Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok - a legmagasabb fokozatú, piros figyelmeztetést adta ki. Ez azt jelenti, hogy ezeken a területeken a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett alakulhat. Az ország többi területére a másodfokú figyelmeztetés érvényes.

Pénteken és szombaton napos idő és csaknem 40 fokos meleg várható. Vasárnap viszont már többfelé lehet számítani viharos szélre, heves zivatarra, a hőmérséklet maximuma ekkor már néhol csak 23 fok körül alakulhat. A meteorológia szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzésében azt írta: pénteken derült, napos idő várható, csapadékra nem kell számítani. Napközben megélénkül, többfelé megerősödik a délnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 22, a legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 39 fok között valószínű.

Szombaton is túlnyomóan derült, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A délnyugati szél többfelé megerősödik, majd a Dunántúlon északnyugatira fordul. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 19-24, a legmagasabb nappali hőmérséklet 33 és 39 fok között alakul.

Vasárnap eleinte általában napos idő lesz, de a nap folyamán északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és egyre többfelé várható zápor, zivatar. Az északnyugati szél megerősödhet, helyenként viharossá is fokozódhat. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 18 és 23 fok között alakulhat, a maximum-hőmérséklet pedig országszerte 23 és 36 fok között várható.

Csütörtökön a MÁV a hőség miatt sebességkorlátozást vezetett be a Budapest-Hatvan-Miskolc-Nyíregyháza vasútvonal Hatvan és Mezőzombor közötti szakaszán, emiatt ezen a vonalon 20-30 perccel hosszabb menetidővel közlekednek a vonatok.

A kánikulai időjárás kapcsán az Országos Mentőszolgálat ismét felhívta a figyelmet folyadékpótlás jelentőségére. Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: a nagy meleg elleni védekezésben fontos a megfelelő folyadékpótlás, de lehetőleg nem cukros üdítőitalt, hanem ásványvizet, vagy teát ajánlott fogyasztani.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a rendkívüli hőségben a mentők esetszáma, vagyis a munkaterhelésük is megemelkedik.