Az 50 hektár kiterjedésű védett terület a várhegyet és a környező dombokat foglalja magába. Mivel a dombokon nincs vízlelőhely, nincs forrás, ezért a föld száraz, és ez hatással van a növényzetre is, amely sztyepp jellegű. Ez a terület a száraz sztyepprétek egyik legnyugatibb előfordulási pontja Erdélyben.

Számos ritka növényt figyelhetünk meg: henye boroszlán (Daphne cneorum), lila ökörfarkkóró (Verbascum phoeniceum), kisfészkű hangyabogáncs (Jurinea mollis), poloskaszagú kosbor (Orchis coriophora), tarka kosbor (Orchis tridentata), szúnyoglábú bibircsvirág (Gymnadenia conopsea), vörösbarna nőszőfű (Epipactis atrorubens), hegyi kökörcsin (Pulsatilla montana), sárga hagyma (Allium flavum), bókoló zsálya (Salvia nutans), vörös kígyószisz (Echium russicum), sárga len (Linum flavum), szibériai harangvirág (Campanula sibirica), csillagőszirózsa (Aster amellus), szártalan bábakalács (Carlina acaulis), üstökös gyöngyike (Muscari comosum), selyemmályva (Abutilon theophrasti), nagy ezerjófű (Dictamnus albus), nagyvirágú gyíkfű (Prunella grandiflora).
A terület jellemző cserjefaja az ugyancsak szárazságtűrő közönséges boróka (Juniperus communis). Fák csak a védett terület határán találhatók, többnyire fehér akácok (Robinia pseudoacacia).

Állatvilágának nagy része a sztyepprétekre jellemző, szárazságtűrő gerinctelen fajokból tevődik össze. A területen él egy borz család (Meles meles) és a földön fészkelő parlagi pityer (Anthus campestris). Fontos, hogy előfordul itt a tarka szemeslepke (Chazara briseis), ugyanis a faj ismert élőhelye Dél-Európa és Kis-Ázsia. Táplálékszerzés céljából főleg hollók és ragadozó madarak bukkannak fel a területen.

A Bágyi-hegy közelében húzódik a Homoródmenti Natura 2000 Madárvédelmi terület határa, de nem része annak, pedig természetvédelmi értéke kiemelkedő. Fontos lenne, hogy megfelelő természetvédelmi státust kapjon.