Aki nyitott szemmel jár, nem lepődik meg azon, hogy a futball nem tiszta, és sosem volt az.


www.licium.hu - Gondoljunk csak vissza a 2002-es Korea-Japán közös rendezésű vb koreai „menetelésére". A vak is látta, hogy a bírók Dél-Koreát betuszkolták a legjobb négy közé.

Már azon sem lepődik meg senki, hogy a klubcsapatok kiállnak úgy, hogy egy hazai játékos sincs bennük. Gondoljunk egy pár évvel ezelőtti Arsenal francia légiójára, vagy a Bajnokok Ligája-győztes Inter Milanra: egy szem olasz nélkül álltak fel a döntőben. Most már az a szép: nem csak a top csapatokra jellemző, hogy légiósokat vonultatnak fel, elég szétnézni itthon, az NB I-ben, egy-két csapat háza táján, vagy gondoljunk a „ciprusi" Apoel Nicosia-ra: ha ciprusiak játszanának benne, kötve hiszem, hogy ott lennének a BL top 16-ban. 

Viszont az, hogy most már a válogatottakat (!) is légiósok alkotják, szerintem túllépett egy bizonyos lélektani határt. Ráadásul nem csak a kis válogatottak csapatai. Miért kell a spanyol csapatnak, az utóbbi évek kétségtelenül legjobbjának brazil középpályást honosítania? Az olaszoknak miért kell argentin és ghánai játékos? A franciák afrikai válogatottjáról nem is beszélve... S mi a mentségük a németeknek, akik képesek török túlsúllyal kiállni egy világeseményre? Ez szerintem a német futball szegénységi bizonyítványa. Persze sokan kételkednek az értékítéletemben, mondván: „de hát ha egyszer odaszülettek..." Rendben ezt aláírom, nem is akarok belemenni a politikába. De a németek igazán elgondolkodhatnának azon, ha egy német-török meccsen több a török szurkoló és játékos is a stadionban, mint a német. Viccnek hangzik, de ezt nem én találtam ki: nem is olyan rég megtörtént.

A honosítás megy ezerrel. Pár éve még arról beszéltünk haverokkal: ki nyeri az Eb-t? Ismerősöm heccből azt mondta: a
brazilok. Ma visszanézve, nem is állt messze az igazságtól... Emlékezzünk vissza, amikor 2010-ben Magyarországon rendeztek Futsal Eb-t (Európa-bajnokság!). Figyelemmel követtem. Igen meglepődtem, amikor Azerbajdzsán brazilokkal kifutott a pályára, és egészen az elődöntőig menetelt. Szerintem ez nagyon unfair volt az európaiakkal szemben.

2022-ben Katar rendezi meg a foci vb-t. Aki követi a híreket, már biztosan hallott a klímás stadionokról meg egyéb észbontó ötletekről. Nekem az szúrt szemet, hogy a katari foci fejes elárulta: elkezdték a brazil fiatalok kinevelését és honosítását, hogy mire elérkezik a vb ideje, ütőképes válogatottjuk legyen. Mi ez, ha nem unfair dolog? Ha ez így megy tovább, könnyen előfordulhat, hogy 2022-ben német-katari döntőt látunk, amelyet törökök és brazilok vívnak majd meg. Ez már abszolút nem abszurd felvetés. 

Csak azt nem értem, hogy ha a foci nagyfejesei kézzel-lábbal tiltakoznak a videobíró ellen, akkor ezt miért hagyják? Akkor semmi értelme Európa-bajnokságot rendezni, mert a válogatott foci is lesüllyed klubfoci szintre. Ennyi erővel Spanyolország induljon a Copa Americá-n, a nigériai válogatott álljon fel európai emberekből. San Marino is kezdjen el brazilokat honosítani... San Marino számomra üde színfolt; szimpatikus vesztesek – bármennyire is törpe ország játékosai: zöldségárusok, bolti eladók - a válogatott focistái. És persze mindig kikapnak. 

Itt a megoldás, kedves magyar focisták, akik nem jutnának szóhoz a nemzeti válogatottban! Csak ki kell menni San Marinóba, megbeszélni a vezetőkkel a honosítást, s tuti válogatott focisták lehetnek! 

Aggódom, hogy a válogatott foci is teljesen eltorzul, mint a klubfutball. Ha ez bekövetkezne, már semmi értelme nem lenne kontinensbajnokságokat rendezni – akkor már országok között is nyithatnak egy Bajnokok Ligáját.

Balogh László