Az Idegen szavak szótára szerint a karate „a tenyér élével osztogatott ütésekkel vívott küzdősport". Nem igazán...

www.licium.huA karate szabad kézzel vívott japán küzdősport. A karate jelentése szó szerint üres kezet jelent, vagyis a karate olyan fegyver nélküli harcművészet, melyben a karatéka (vagyis a karetét gyakorló személy) fegyvere gyakorlatilag a saját teste. A karate egyik ága, a Mas Oyama által alapított kyokushin kai karate, amit magam is űzök már jó ideje.

De hogy mi nekem a kyokushin karate?

2000. április: két kedves barátommal letévedtünk egy edzésre, mert apukám és egy ismerősöm mondta, hogy az az igazán nekünk való. Emlékszem ott álltam a karate edzést nézve és egyszerre lett úrrá rajtam a félelem, a gyönyör, az elborzadás és az a bizonyos érzés, amit egy verekedős filmnél érzünk (legalábbis mi férfiak biztosan). Na, a következő edzésen egyike voltam a teremben (vagy japánul dojoban) lévő karatésok tömegének - csak én voltam melegítőben.

Mielőtt belemennék, el kell, mondjam, sosem gondoltam volna, hogy belefogok egy küzdősportba. Sosem felejtem el, körülbelül 7-8 éves lehettem, mikor láttam egy karate versenyt a tévében és arra gondoltam: „drága jó istenem, ezek nem normálisak!". Egészen más volt, mint egy filmben, mert tudja az ember, hogy azért ott ki van mérve minden. De a tévében... Ott aztán nem finomkodtak a másikkal. Mindezek háttéranyagával ott álltam a tévében látott küzdősport küszöbén, és valahogy mégis dúlt bennem a megismerés vágya. Megkezdtem hát a „kyokushin útját".

Edzéseken nem csak verekedni tanulunk meg. Egyáltalán nem. Némely edzés javarésze technikai jellegű, vagyis ütéseket és rúgásokat sajátítunk el és azokat sem rögtön küzdőállásból. Egy karate edzés jóval több, mint puszta bunyó. Eleve az a tény, hogy etikettje van, már kiemeli a legtöbb sport közül. Verekedésen kívül nagy jelentősége van még az úgynevezett „kata"-knak, vagyis formagyakorlatoknak, ami magába foglalja a különböző állásokat, ütéseket és rúgásokat, ezáltal egy kerek egész, mozgássorozatból álló, látványos gyakorlattá válik.

Sokan azt gondolják, hogy egy ilyen sportot csak nagydarab férfiak és agresszív srácok űznek. Közel sem. Minden - de tényleg minden - korosztály férfijai és női megtalálhatóak egy küzdőteremben. Ebből kifolyólag egészen mást sajátít el (az önvédelmen kívül) egy 5 éves egy 16 éves, egy 30 éves és egy 50 éves férfi vagy nő. Sőt, még a nők is mást tanulnak meg, mint férfi társaik. Sok szülő már 4-5 éves korában lehozza a térdig érő vadhajtást edzeni, nem azért, hogy megvédje magát a nagyobb gyerekekkel szemben az oviban vagy iskolában. Általában a szülők abban bíznak, hogy nehezen kezelhető vagy kezelhető, de rendkívül hiperaktív gyermekét kordában tartsák és/vagy tanuljon némi önfegyelmet is.

Egy tizenéves, élete legnehezebb korszakában lévő fiatal sokkal inkább az indulatai levezetése miatt karatézik, és talán az ő korosztályuk akarja leginkább a karate önvédelem részét elsajátítani. A lányoknak például biztos az a nem titkolt szándékuk, hogy ne őket nevezzék a „gyengébbik nemnek". Idővel, ha egy tizenéves elér egy bizonyos szintet, teszem azt huszonéves korára, akkor már edzéseket is tarthat, bemelegítéseket vezényelhet le vagy odaosztják a kezdőkhöz, hogy segítse őket az első lépéseikben. Ezáltal tanítást és törődést is elsajátíthat az ember - magam is ezt a korosztályt képviselem.

A 30-40 évesek is szeretnék, ha meg tudnák védeni magukat, de náluk is a munka által felgyülemlett stressz vagy csak a munkából való kiszakadás az, ami levezérli terhelt elméjüket a karate mezsgyéire. Idősebb korosztály már a megfelelő kardio megőrzése miatt választja a karatét. Idővel élettapasztalataikat átadhatják fiatalabb társaiknak, akik segítik idősebb társaikat azokban a gyakorlatokban, amik az öregedés miatt esetlegesen nehezebben végrehajthatók. Így zárul be a kör.

Mint a legtöbb küzdősportban, itt is vannak fokozatok, japánul kyuk. Kezdő szint után a 10. kyu és így lefele egészen 1. kyuig (színek szerint fehér, kék, sárga, zöld, barna), ami után jöhetnek a mesterszintek, a danok, vagyis fekete öv, amin aranycsíkok vannak. A mesterszint nem feltétlenül jelenti, hogy csak ők tarthatnak edzést, mint ahogy arról korábban szó volt.

Karate edzésen nem csak jó karatékák születnek, hanem jó kapcsolatok, barátságok, sőt még párkapcsolatok is. A karate nem egyszerűen egy sport, a karate életforma, az életed része (vagy egésze). Aki részese akar lenni, jöjjön le hozzánk a Brassai Sámuel Szakközépiskolába hétfőn és szerdán egy tréningre és legyen szemtanúja az itt leírtaknak.

Labancz László