A Debrecen-Nagytemplomi Egyházközség pályázatot nyújtott be, hogy a Nagytemplom külső homlokzatát felújíthassák és a Keleti tornyot is megnyithassák a látogatók előtt.


www.licium.hu - Az elmúlt esztendőben Debrecen jelképe belülről megszépült, leverték a megrongálódott vakolatot, festettek és az ablakokat is kicserélték. Ezt a szépítő munkát szeretnék most folytatni európai uniós támogatásból.

A Nagytemplom Debrecen jelképe, sőt a magyar reformátusságé is. Nemcsak a múltban volt meghatározó szerepe, hanem most is, és reméljük, hogy a jövőben is így marad. Az összetartozást, az otthont szimbolizálja, hiszen a Kollégiummal együtt túl tudott élni mindent – mondta Bölcskei Gusztáv püspök a felújítást beharangozó sajtótájékoztatón.

Pajna Zoltán Debrecen alpolgármestere a Nagytemplom történetét elevenítette fel, hogy a mostani épület tulajdonképpen elődei romján áll, mindig Isten háza uralta ezt a teret. Az elmúlt évezred itt zajlott. Így fontos, hogy a mindenkori időknek megfelelő, a turisztikai elvárásokat kielégítő felszerelések várják az idelátogatókat. Pajna Zoltán szerint jó esélye van a pályázat elnyerésére. Tavaly az Országgyűlés Nemzeti Emlékhellyé választotta a Nagytemplomot. (Nemzeti Emlékhellyé olyan, a nemzet történelmében meghatározó jelentőséggel rendelkező helyszín válhat, amely a „nemzet önképében kiemelkedő fontossággal bír".) Debrecen városa is örömmel támogatja a felújítást – folytatta az alpolgármester –, sőt még mindezen kívül is van munka, ugyanis a megújult Emlékkertben szobortalapzatok állnak üresen, ahova szobrokat fognak elhelyezni a református egyházzal közösen.

Debreceni Református Egyházmegye esperese, Vad Zsigmond elmondta, hogy május 7-ei határidővel hirdették meg 100%-os támogatással a pályázatot, ami külső és belső munkálatokat is tartalmaz.

Nyertes pályázat esetén rendbe hoznák a homlokzatot, a díszítőpárkányokat, az oszlopfőket, a tető héjazatát, a bádogos szerkezetet, a csatornarendszert és a timpanon mögött a padlástérben pedig a két tornyot híd kötné össze. Az engedélyeket már megkapták napelemek felszerelésére is, ami természetesen az összképet nem ronthatja. A templombelsőben felújítanák a burkolatot, restaurálnák a padokat, az úrasztalát, a szószéket és az orgonát. A karzatok alatt többfunkciós teret alakítanának ki.

A Keleti torony látogathatóvá tételéhez akadálymentesítésre van szükség, ami lift beszerelésével is jár a lépcsőszerkezet kicserélése mellett. Itt a tűzfigyelő helyiség is nyitva állna az érdeklődők számára, s egy 1926-ban készített régi óraszerkezetet is meg lehetne tekinteni. Az új kiállítások és terek megóvásáról biztonsági kamerarendszer kiépítésével gondoskodnának. A felújítás kiegészítéseképpen többnyelvű könyvet és filmet készítenének a Nagytemplom történelméről. A kialakítandó új terekben kiállításokat, élménypedagógiai órákat és rendhagyó történelemórákat tartanának, amihez két új munkaerőt is felvennének.

Halasi Csaba, a Debrecen és Hortobágy Turizmusáért Egyesület elnöke a térség legemblematikusabb épületének a látogatók számára vonzóbbá tételét tartja a legfontosabbnak. Cél, hogy a turisták minél több élménnyel távozzanak, amiben nagy segítség lenne például a padlástérben kialakítandó 3D-s moziterem.

A Nagytemplom utoljára a Református Világtalálkozóra újult meg, ekkor azonban pénz hiányában csak lefestették a falakat és a bádogos szerkezetet sem tudták javítani. A mostani tervek megvalósításához 962 millió forintra van szükség. A pályázat kedvező elbírálását követően leghamarabb jövőre kezdődhet meg a munka.

Piskóty Teréz