A Kiskun Huszár- és Honvéd Hagyományőrző Egyesület eddig sok rangos kecskeméti rendezvényen vett részt
Kecskemét | A kecskeméti huszárok életlen kardjaitól féltették Kövér László házelnök testi épségét a nemzetbiztonsági szakemberek pénteken.
 
Fegyverletételre szólították fel Kövér László testőrei a Kiskun Huszár- és Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagjait a házelnök pénteki, kecskeméti látogatásán. Mint arról beszámoltunk: az országgyűlés elnöke a kuláknak bélyegzett magyar gazdáknak állított emlékmű avatásán vett részt a megyeszékhelyen.
Az eseményre - mint oly sok rendezvényre - a kecskeméti önkormányzat meghívta a Kiskun Huszár- és Honvéd Hagyományőrzőket is, kérve, hogy álljanak díszsorfalat a házelnök érkezésekor, illetve az emlékmű avatásakor - tudtuk meg Kun Attilától, az egyesület titkárától. A hagyományőrzők mint mindig, most is szívesen tettek eleget a felkérésnek. A tagok szabadságot vettek ki péntekre munkahelyeiken.

Kövér László érkezése előtt talpig díszben jelentek meg a főtéren. A négy huszár és a 8-10 gyalogos "fegyvereit" - mint azt Kun Attila érdeklődésünkre elmondta - átvizsgálták a házelnök testőrségének tagjai, mindent rendben találtak. Néhány perccel később azonban odalépett hozzájuk két nemzetbiztonsági tiszt, akik felszólították őket, hogy ha véghez kívánják vinni jövetelük célját, akkor tegyék le fegyvereiket.

- Ezek korabeli, muzeális puskák, illetve fegyver-rekonstrukciók, nem minősülnek fegyvernek - mondta el az egyesület titkára, aki kérdésünkre kifejtette: a huszároknál lévő kardoknak hegyük van, de életlenek, a puskák pedig csak engedélyezett pirotechnikai eszközökkel hozhatóak működésbe egy durranás erejéig - bár jelen esetben szó sem volt díszlövés leadásáról.

A hagyományőrzők nem tudták mire vélni a velük szemben eljáró, hajthatatlannak mutatkozó nemzetbiztonságiak felszólítását. - Az önkormányzat dolgozói hiába próbáltak kiállni mellettünk, ez sem hatotta meg őket - idézte fel Kun Attila, aki hozzátette: döntésüket a tisztek nem indokolták meg. Mivel az egyesület tagjai úgy vélik, hogy kard nélkül nem huszár a huszár, inkább megszégyenülve bár, de távol maradtak a rendezvénytől.

Az 1848-as hagyományokat őrző huszárok és honvédek egyébként már nem először jártak így. Mint azt Kun Attila elmesélte: 3 évvel ezelőtt a budai várban voltak egy kiállítás megnyitón, ahol Szili Katalin akkori házelnök testőrsége talált kifogásolnivalót a "fegyvereikben". Akkor viszont a biztonsági szakemberek meggyőződtek arról, hogy a kecskeméti huszárok veszélytelenek, így engedélyezték, hogy az akkori házelnök közelében legyenek. Tavaly a szolnoki csata évfordulóján viszont már Kövér László házelnök volt jelen. Akkor a 30 lovas huszár, és a 150 "nyakig felfegyverzett" gyalogos honvéd nem jelentett kockázatot - tudtuk meg Kun Attilától, aki mint elmondta: nem akarja túldimenzionálni a pénteki esetet, viszont nem értik, hogy miért nem engedték őket - az önkormányzat kérése ellenére sem - részt venni az emlékmű avatásán.

baon.hu