Találós kérdésünk: kevés és könnyen beszerezhető hozzávaló, majdnem mindenki szereti és ráadásul el is áll. Mi az? Eltaláltad: a koviubi.
Kovászos uborka
A nyár egyik kedvence ez az erjesztett savanyúság. Ilyenkor sok teraszon, erkélyen, ablakpárkányon díszelegnek kisebb-nagyobb befőttesüvegek, tányérkával leszorítva. Napoznak a koviubik. Miután picit lebarnultak, hideg lében fürdenek, majd lecsúsznak a torkokon zsíros kenyér, paprikás krumpli, hideg sültek mellé vagy a savanyú lé nyári üdítő gyanánt. Készülhet belőle isteni frissítő leves is, darabolhatjuk salátába is az uborkát, de ne felejtsük el azonnal legyártani a következő adagot, hogy folyamatos utánpótlásunk legyen. 96%-os víztartalma miatt igazán frissítő, energiaszegény és zsírt sem tartalmaz, így fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.
A nyár egyik kedvence ez az erjesztett savanyúság. Ilyenkor sok teraszon, erkélyen, ablakpárkányon díszelegnek kisebb-nagyobb befőttesüvegek, tányérkával leszorítva. Napoznak a koviubik. Miután picit lebarnultak, hideg lében fürdenek, majd lecsúsznak a torkokon zsíros kenyér, paprikás krumpli, hideg sültek mellé vagy a savanyú lé nyári üdítő gyanánt. Készülhet belőle isteni frissítő leves is, darabolhatjuk salátába is az uborkát, de ne felejtsük el azonnal legyártani a következő adagot, hogy folyamatos utánpótlásunk legyen. 96%-os víztartalma miatt igazán frissítő, energiaszegény és zsírt sem tartalmaz, így fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják.
Az uborka, császárok kedvence
A több ezer éve ismert uborka nálunk a 17. század óta elterjedt. Rokonai a cukkini és a különböző dinnyefélék, de igazából ez egy tökféle és ezek közöl is az egyik leggyakrabban fogyasztott zöldség a világon.
Tiberius császár annyira kedvelte, hogy hadjárataira hordozható üvegházakat vitt magával. A kovászoláshoz 8-10 cm-es fürtös csemege fajtát használunk. A zöldségesek, áruházak szerencsére „kovászolni való” jelzővel segítik a kezdő kovászolókat.
A több ezer éve ismert uborka nálunk a 17. század óta elterjedt. Rokonai a cukkini és a különböző dinnyefélék, de igazából ez egy tökféle és ezek közöl is az egyik leggyakrabban fogyasztott zöldség a világon.
Tiberius császár annyira kedvelte, hogy hadjárataira hordozható üvegházakat vitt magával. A kovászoláshoz 8-10 cm-es fürtös csemege fajtát használunk. A zöldségesek, áruházak szerencsére „kovászolni való” jelzővel segítik a kezdő kovászolókat.
De mi is az a kovászolás?
Egy olyan kémiai folyamat, amely során a cukorból alkohol lesz az élesztő segítségével. Az okosok ezt tejsavas erjedésnek hívják, amiben a sónak is nagy szerepe van. Kenyér nélkül, csak liszttel, tehát ne nagyon álljunk neki kovászolni, viszont a napfény nem kötelező, inkább csak a meleg. Az uborkán kívül kovászolhatunk patisszont, cukkinit, fokhagymát és káposztát is.
Egy olyan kémiai folyamat, amely során a cukorból alkohol lesz az élesztő segítségével. Az okosok ezt tejsavas erjedésnek hívják, amiben a sónak is nagy szerepe van. Kenyér nélkül, csak liszttel, tehát ne nagyon álljunk neki kovászolni, viszont a napfény nem kötelező, inkább csak a meleg. Az uborkán kívül kovászolhatunk patisszont, cukkinit, fokhagymát és káposztát is.
Kovászos uborka készítése
Az uborkát jól megmossuk, két végén félig bevágjuk. Így 4 részre vágtuk az uborkát, de egyik végén sem esik szét.
Egy nagy befőttes üveg aljára rakjuk a kaprot, szép sorban beleállítjuk az uborkákat. Borsot, fokhagymát is tehetünk bele, van, aki más fűszereket (csombort, babérlevelet, tormát) is tesz bele, majd a tetejére egy darab kenyeret. Langyos, sós vízzel felöntjük. Lefedjük, de nem teljesen légmentesen, és kitesszük a napra. 2-3 nap alatt jó időben megérik.
Ekkor kidobjuk a kenyeret, az uborkákat egy zárható edénybe szedjük, leszűrjük a levét, amit aztán az uborkákra öntünk, és hűtőben tároljuk.
Van, aki kenyér helyett krumplival készíti, így ropogósabb uborkákat kapunk. Télire is eltehetünk kovászos uborkát.
Az uborkát jól megmossuk, két végén félig bevágjuk. Így 4 részre vágtuk az uborkát, de egyik végén sem esik szét.
Egy nagy befőttes üveg aljára rakjuk a kaprot, szép sorban beleállítjuk az uborkákat. Borsot, fokhagymát is tehetünk bele, van, aki más fűszereket (csombort, babérlevelet, tormát) is tesz bele, majd a tetejére egy darab kenyeret. Langyos, sós vízzel felöntjük. Lefedjük, de nem teljesen légmentesen, és kitesszük a napra. 2-3 nap alatt jó időben megérik.
Ekkor kidobjuk a kenyeret, az uborkákat egy zárható edénybe szedjük, leszűrjük a levét, amit aztán az uborkákra öntünk, és hűtőben tároljuk.
Van, aki kenyér helyett krumplival készíti, így ropogósabb uborkákat kapunk. Télire is eltehetünk kovászos uborkát.
0 Megjegyzések