Kövér László szerint a szorgalom, az összefogás és az önmagunkba vetett hit "a XXI. század legnagyobb értékei", ezek azok a kincsek, amelyeket gondosan kell őrizni, mert a jövőben is szükségünk lesz rájuk.

MTI - Az Országgyűlés elnöke pénteken Zalakaroson a városi címet 15 éve elnyerő település ünnepségén azt mondta: ez a virágzó város azt üzeni, hogy az itt élők jól tudják, "nem pusztán a múlt teremtményei, hanem a jövő teremtői is vagyunk". A velünk megtörténő eseményeket "nemcsak a múlt tolja maga előtt, hanem vágyainkon keresztül a jövő is húzza maga felé". A házelnök kijelentette: a város történetén végigtekintve, ha egyetlen szóval kellene jellemezni az itt végbe ment bámulatos fejlődést, a lehetőség talán a legalkalmasabb kifejezés.

Mert a termálvíz ötven évvel ezelőtti megtalálásával megragadták a lehetőséget. Az egykor 780 lakosú falut hatalmas beruházással a magyar egészségturizmus egyik kiemelt városává, Magyarország 17 nemzetközi rangú fürdőhelyének és tíz legsűrűbben látogatott városának egyikévé tették. "Zalakaros lehetőség, esély, remény a gyógyulásra, pihenésre, feltöltődésre" annak a több mint 20 millió vendégnek, aki a fürdőt fennállása óta meglátogatta. És lehetőség, esély a helyben élőknek, hogy az itt megtermelt jövedelmekből boldoguljanak, többre vigyék, jobban éljenek - fejtegette Kövér László.

A legvirágosabb magyar település díjára és nemzetközi elismerésére hivatkozva hozzátette: mindez arra vall, hogy szorgalmas, dolgos, kitartó emberek lakják, nem "letaposott, hervadozó", reményvesztett, hanem "felemelt fejű, erőtől duzzadó és sikeres emberek élnek itt". Azt mondta: a 20. század történelmét a zsúfolt, füstös és embertelen nagyvárosokban írták, de "sápadt, beteges és zaklatott lett", és a nagyvárosokból indultak útjukra a világmegváltó eszmék, amelyek "végül mind a történelem szemétdombján kötöttek ki".

Mi, magyarok talán kicsit bölcsebbek lettünk, tudjuk, hogy az ember nem élhet a természetből kiszakítva, "egyre többen ismerik fel, hogy ma már megvan rá a lehetőség, hogy a XXI. század történelmét az olyan barátságos és emberi léptékű településeken írják, mint Zalakaros is". Az összetartó, dolgos és kitartó emberek "teremtő ereje mindig túllépi a kerítések kapuit, az utcák és városok határait, és jó példájukkal, a családi közösség kisugárzásával másoknak is, más családoknak is, más városoknak is erőt adnak".

Kövér László kijelentette: a magyar történelem során mindig a szorgalmas és dolgozni akaró emberek vitték előre az országot, azok, akik "tisztességgel elvégezték a napi teendőjüket, akik becsülettel részt vállaltak a közösség életében, és helyt álltak a család nem mindig könnyű terheinek cipelésében". Azok, akik arra törekedtek, hogy "felülmúlják sorsukat, és gyarapítsák azokat a szellemi, lelki és anyagi javakat, amelyeket örököltek". Novák Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester ünnepi beszédében felidézte, hogy 50 éve fúrták azt a kutat, amely a rá alapozott fürdővel az addigi kistelepülés sorsát kedvezően alakította.

Zalakaros 1984-ben lett nagyközség, majd 1997-ben következett a nagyívű fejlődést elismerő városi cím. Az elmúlt másfél évtized eseményei között említette, hogy az időszak elején több száz millió forintot fordítottak a fürdő fejlesztésére. Tíz évvel ezelőtt elnyerték a Magyarország legvirágosabb városa címet, egy évvel később pedig az európai versenyben ezüstérmes lett a település. Később kistérségi központ lett, mentőállomás létesült, orvosi ügyelet kezdte meg a működését, bölcsődét létesítettek, és mintegy 300 millió forintért felújították az iskolát.

Már öt éve tűzőrség is működik a városban a tűzoltó őrs kialakításával, tavaly pedig fedett rendezvényteret alakítottak ki. A polgármester hangsúlyozta: a település gazdasági alapját a fürdő jelenti, amely 20 éve került az önkormányzat többségi tulajdonába, és folyamatos fejlesztésekkel óvják és gyarapítják ezt a kincset. 1999-ben itt nyílt meg Magyarország első fedett élményfürdője, később hullámmedencét alakítottak ki, gyógyászati fejlesztéseket indítottak, az elmúlt évek legnagyobb beruházásaként, három milliárd forintért pedig új fogadóépület és szolgáltató részleg épült - sorolta Novák Ferenc.