Senki nem jelezte a hagyományőrzők jelenlétét Kövér László házelnök pénteki, kecskeméti látogatása előtt, ezért nem kaptak lehetőséget arra, hogy a meghívott vendégek között tartózkodjanak - derül ki abból a közleményből, melyet Kovács Bettina, a Készenléti Rendőrség szóvivője juttatott el szerkesztőségünkhöz kedden délután. 

Mint arról beszámoltunk: fegyverletételre szólították fel Kövér László testőrei a Kiskun Huszár- és Honvéd Hagyományőrző Egyesület tagjait. Az országgyűlés elnöke egy emlékmű avatásán vett részt a megyeszékhelyen. Az eseményre a kecskeméti önkormányzat meghívta a Kiskun Huszár- és Honvéd Hagyományőrzőket is, kérve, hogy álljanak díszsorfalat a házelnök érkezésekor, illetve az emlékmű avatásakor - mondta el lapunknak Kun Attila, az egyesület titkára. A huszárok és a gyalogosok díszes egyenruháikban és az azokhoz illő muzeális "fegyvereikkel" meg is jelentek a főtéren, ahol azonban a házelnöki testőrség tagjai közölték velük, hogy csak akkor mehetnek közel Kövér Lászlóhoz - vagyis akkor állhatnak neki díszsorfalat -, ha leteszik fegyvereiket. Döntésüket akkor nem indokolták meg. A huszárok nem engedték lefegyverezni magukat, inkább hazamentek. 

- Az ünnepséget megelőzően a szakmai protokollnak és a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően helyszínbejárással egybekötött programegyeztetésre került sor. Az egyeztetésen részt vettek a házelnök úr biztonságáért felelős szakemberek a Köztársasági Őrezred állományából, a Kecskeméti Rendőrkapitányság képviselői és Kecskemét Város Önkormányzatának, a rendezvény szervezőjének képviselői is. Az előkészítés során, továbbá a biztosítás kezdetéig senki sem jelezte hagyományőrzők részvételét - olvasható a Készenléti Rendőrség közleményében. 

A kedden délután kiadott közlemény szerint az egyeztetett, írásba foglalt biztosítási tervtől, illetve forgatókönyvtől biztonsági okok miatt nem lehet eltérni. - A rendőrök a szakmai és biztonsági előírásoknak megfelelően intézkedtek - tudatta Kovács Bettina, a Készenléti Rendőrség szóvivője.

baon.hu