Csíkszeredában és Csíksomlyón szombaton ismét megszervezik az Ezer Székely Leány Napja nevű seregszemlét, amely a néptánc, a népdal, a népzene, de mindenek előtt a székely népviselet ünnepe.


A program szerint a gyülekező a felújított Szabadság téren lesz, ahol délelőtt fél tízkor tartják a közös táncot. Innen indul a lovashuszárok vezette menet a Csíksomlyói Kegytemplomhoz, ahol idén Böjte Csaba ferences szerzetes celebrálja az ünnepi szentmisét. A mise után a résztvevők felvonulnak a Nyeregbe, ahol az együttesek programja 1 órától kezdődik.

A szervezők remélik, hogy az idén pontosabban meg tudják állapítani a székely ruhába öltözött személyek számát, mint a korábbi években. Antal Attila alpolgármester elmondta: minden népviseletbe öltözött résztvevőknek egy-egy regisztrációs kártyát fognak adni. A lányok számára készített piros és a fiúknak szánt barna színű kártya tartalmazni fogja a résztvevő nevét, a település nevét, ahonnan érkezett, valamint a bejegyzési sorszámot. A regisztráció segítséget nyújt a legnépesebb képviseletű település kiválasztásában is. Ezek a kártyák emlékeztetni fogják a résztvevőket, hogy a következő években is várják őket az eseményre.

A szervezők felkérnek minden résztvevőt (és nem csak a fellépő csoportok tagjait), hogy a Nyeregbe kiérve keressék fel a népviselet nyilvántartására kihelyezett regisztrációs pontot, mely az aranykapu és a Kóka Rozália, valamint Petrás Mária kiállításait bemutató sátor között lesz elhelyezve. A viseletbe öltözöttek regisztrációja kizárólag délután 1 és 3 óra között zajlik!

Délután 4 órától közös táncra, játékra kerül sor, elkészül a csoportfotó is, délután 5 órakor pedig kiválasztják a legkülönlege- sebb népviseletet. A program, megszokott módon, gálaműsorral zárul. A rendezvényen vásár is lesz, ahová 85 kézművest és népi iparművészt várnak. Az idei Ezer Székely Leány Napja meghívott vendégei Petrás Mária népdalénekes és Kóka Rozália ének- és mesemondó.
Kovács Csaba (erdely.ma)