Tizenhatodik alkalommal rendezték meg a ma már hagyománynak számító Hajdú-bihari Grafikai Művésztelepet, melynek a Derecske Városi Művelődési Központ és Könyvtár galériaterme adott otthont július 16-án – Bene Viktória tudósítása.

Mint minden évben, ezúttal is egy elhunyt művész munkássága előtt tisztelegtek a nyitókiállításon. Idén Csernus Tibor, Kossuth-díjas grafikus és festő olajfestményeiből és monotípiáiból állítottak ki a szervezők.

Az emlékkiállításon Bakó István polgármester köszöntőjében elmondta, hogy büszkeséggel tölthet el bennünket, hogy megrendezték immár a 16. művésztelepet is városunkban, miközben egy olyan pontra érkeztünk, amikor az anyagi és a szellemi hanyatlás jelei sok helyen megmutatkoznak.

A kiállítást Kratochwill Mimi művészettörténész nyitotta meg, aki elmondta a nagyérdeműnek, hogy Csernus Tibornak először 1989-ben volt magyarországi kiállítása a Műcsarnokban, mivel addig disszidensként kezelték őt, másrészt nem az akkoriban szokásos szocreál képeket, grafikákat készített. Emiatt a karrierje Párizsban vette kezdetét a Claude Bernard Galériában. A grafikus a posztimpresszionista vonal után egyre inkább belemélyült a középkori spanyol és olasz festészetbe. Visszatért a biblikus képekhez, az Ószövetségből és Újszövetségből vett jelenetekhez. A kilencvenes évek elejétől a klasszikus témák helyett hétköznapi motívumokat dolgozott fel. 


Az érdeklődők az eseményen számos festményt és grafikát tekinthettek meg, aminek a forrásai közt szerepeltek irodalmi művek és bibliai jelenetek. Ihletet merített a Sherlock Holmes-regények megalkotójától, Sir Arthur Conan Doyle-tól, illetve Bessenyei György A filozófus című regénye is alapul szolgált műveihez. Ezen kívül olajfestményén megjelenítette az Ószövetségből ismert József és testvérei történetét is.

A kiállítást az érdeklődők július 25-ig tekinthetik meg, majd a szervezők mindenkit szeretettel várnak július 26-án, a 16 órától kezdődő zárókiállításra a Derecske Városi Művelődési Központ és Könyvtár galériatermébe, ahol a városba érkező 16 alkotó mutatja be a művésztelepen készült műveit.

Bene Viktória