Első alkalommal adott otthont magyar intézmény az egyik legjelentősebb nemzetközi neurológiai tanácskozásnak, az Európai Stroke Nyári Egyetemnek. A szombaton zárult konferenciasorozatra húsz ország szakemberei érkeztek a Debreceni Egyetemre (DE).

mti - A németországi Heidelberg után az idén centenáriumát ünneplő egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DEOEC) Neurológiai Klinikája látta vendégül a kontinens szakmai elitjét; a tudományos fórumon a magyar kutatók mellett francia, német, román, svájci, osztrák, finn, portugál, svéd, olasz vendégek tartottak előadást.   
Csiba László, a klinika igazgatója az MTI-nek elmondta: a köznyelvben agyvérzésként emlegetett stroke világszerte a leggyakoribb, rokkantsághoz vezető betegség. Magyarországon évente 180-200 ezren esnek át rajta, közülük 50 ezer az új megbetegedés.   
A több nemzetközi, stroke betegséggel foglalkozó szakmai szervezet irányításában részt vevő szakember felidézte: Magyarországon az 1960-as évek végén Európában az elsők között alakultak stroke osztályok, köztük Debrecenben is. Országosan is a DEOEC-en végzik a legtöbb vénás vérrögoldást, az itt elért gyógyítási eredmények világszínvonalúak - hangoztatta Csiba László.    
A kedden indult szakmai programsorozaton az előadások mellett a DEOEC diagnosztikus és terápiás klinikai háttérének eszközeivel gyakorlati bemutatókat is tartottak.    
A részt vevő hallgatókat - háromszoros túljelentkezés mellett - több mint húsz ország jelentkezői közül választották ki, szakmai jártasságuk, illetve ajánlások alapján.