Vasárnap veszi kezdetét Szentpéterváron az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) az új világörökségi helyszínekről döntő tanácskozása, amelyen többek közt Jézus szülőhelyét, a Születés templomát és a zarándokutat Betlehemben, valamint a bayreuthi Markgräfisches Opernhaust (Őrgrófi Operaházat) is világörökségi rangra emelhetik.

MTI - Az UNESCO világörökségi bizottsága 36 kulturális, természeti és vegyes helyszínről hoz döntést július 6-ig tartó ülésén. A listán egyebek mellett indiai, marokkói, chilei, német, kínai, orosz, csádi, kanadai, elefántcsontparti, francia, iráni, malajziai helyszínek szerepelnek. Politikai síkot kapott a betlehemi Születés temploma és a zarándokút, amely - legalábbis a többi jelölthöz képest - "rohamtempóban" került a listára palesztin kezdeményezésre.

Palesztina csak tavaly lett az UNESCO teljes jogú tagja Izrael és az Egyesült Államok tiltakozása ellenére. A műemlékek és történelmi együttesek óvásával foglalkozó nemzetközi szervezet, az ICOMOS állásfoglalásában úgy fogalmazott, indokolatlan a betlehemi helyszín sürgős felvétele a világörökségi listára. Ez a vélemény azonban nem kötelezi az UNESCO-t, és születhet más döntés a beadványról. Többek szerint a palesztinok számára újabb siker lenne autonómiatörekvésükben, ha sikerülne világörökségi rangot "kiharcolni" a Ciszjordániában lévő templomnak és zarándokútnak.

Az Egyesült Államok és Izrael mellett azonban keresztény egyházi képviselők is bírálták a kezdeményezést, mondván, hogy a Születés templomát távol kellene tartani a politikai szembenállásoktól. Emellett attól tartanak, hogy a világörökségi cím korlátozná a vallási zarándokhely látogathatóságát. Az UNESCO világörökségi bizottsága nemcsak az új helyszínekről dönt, hanem áttekinti a veszélyben lévőket is. Míg tavaly a Machu Picchu inka romváros állapota miatt fújtak riadót, most a spanyolországi Sevilla aggódhat.

Az ICOMOS szerint ugyanis egy 40 emeletes lakóház építése fenyegeti a páratlan óváros vizuális képét, benne a katedrálissal, a középkori Alcázarral, valamint az Archivo de Indiasszal. Amennyiben a dél-spanyol város vezetése nem szánja rá magát arra, hogy változtatásokat eszközöljön a projektben, az óváros elveszítheti világörökségi címét.