Állásfoglalás a Téglás II. Rákóczi Ferenc  Általános Iskola Baptista Szeretet Szolgálat fenntartásába adása ellen.

A képviselő testület 2012. 05. 30-i döntéshozatalakor nem vette figyelembe azon több, mint 150 gyermek szüleinek a kérését, akik nem akarják felekezeti iskolába járatni gyermeküket. Az aláírásgyűjtés elindításáról e-mailben tájékoztattam az intézmény vezetőjét Szilágyiné Bodnár Erzsébet igazgatóasszonyt.

Továbbá felháborító, hogy a szülők megkérdezése nélkül döntöttek a hajdúhadházi intézmény kijelöléséről, hisz onnan, a szomszédos településről is több gyermek tanul iskolánkban. Elfogadhatatlan hogy a döntés meghozatala előtt, nem egyeztetett erről a képviselőtestület az érintett szülőkkel. Azt sem mérte fel a város vezetése, hogy hány gyermek fog más intézményt választani abban az esetben, ha egyházi fenntartású lesz a város egyetlen iskolája, mely két különálló egymástól több mint 500m-re fekvő épületegyüttesből áll. Vajon a hajdúhadházi gyermekek  miért nem a saját településük iskolájába járnak, és a téglási gyerekeknek miért oda kell járniuk, ahonnan a helyi gyermekek tömegesen jönnek el? Ez mind csak kérdés, mely megválaszolásra vár.

Jelenleg több mint 200 gyermek szülei írták alá azt a beadványt, melyben panasszal élnek a testület döntése ellen, és kérik annak felülvizsgálatát, továbbá a helyben biztosított felekezet mentes állami fenntartású iskolát. Meglepetésként érte őket, hogy a döntés meghozatalát követően nyilatkoztatták őket az intézményválasztásról, melyen csak a Baptista Szeretet Szolgálat fenntartásába kerülő és a hajdúhadházi intézmény közül választhattak.A szülők szerint aránytalan terhet jelent gyermekeiknek a kényszerű iskolaváltás, és a napi utazással járó tortúra. Miért kell a kisdiákoknak kiszakadniuk a megszokott közösségükből, mért kell utazással terhelni őket, amikor helyben, Tégláson is biztosítható lenne az oktatáshoz való alapvető joguk? Ha az önkormányzatnak fontosabb érdekei vannak, mint az itt élő gyermekek nevelése, felmerül a kérdés: kit képviselnek a testületi tagok?
Téglás, 2012-06-14.
Vitkovics Ferenc.
Elérhetőség: 06-30/9255-795