Felelősségteljesebb hozzáállást, a látványos egyszeri akciók helyett pedig inkább hosszú távú, tudományosan megalapozott programokat tart szükségesnek a környezettudatos gondolkodás és a fenntartható fejlődés érdekében az MTA főtitkára. Németh Tamás a IV. Magyarországi Klímacsúcson és a Rio+20 nemzetközi konferenciára való felkészülés jegyében tartott szakmai egyeztetésen is a következetes lépések fontosságát hangsúlyozta.

MTA - "A riói egyezmény 1992-es megszületése óta eltelt két évtized jó alkalom rá, hogy áttekintsük az eddigi eredményeket. A statisztikák alapján globális méretekben a szegénység elleni küzdelemnek és a biológiai sokféleség megőrzése érdekében kifejtett erőfeszítéseknek vannak ugyan sikerei, de valódi eredményeket csak a megkezdett folyamat következetes továbbvitelétől várhatunk" – figyelmeztetett Németh Tamás. Az MTA elnöke, Pálinkás József által 2008-ban létrehozott Környezettudományi Elnöki Bizottság (KÖTEB) elnöke kiemelte: rendszerszintű változásokat kell elérni, az pedig évtizedeket vehet igénybe. A kutatóknak – közöttük a magyar tudományosság képviselőinek is – arra kell törekedniük, hogy mind több ember érezze: felelős környezete megóvásáért. A főtitkár szerint a tudomány ennek a célnak az elérését az oktatás támogatásával, új eredményekkel, valamint a korábbi, de hasznosítható tapasztalatok megőrzésével és alkalmazásával segítheti. Úgy véli, az egyik legnehezebb feladat annak megértetése és elfogadtatása: most kell tennünk azért, hogy a jövő generációja is élhető környezetben élhessen. "Véletlenszerű ötletekkel, látványos akciókkal azonban nem lehet valódi eredményt felmutatni. Időre, tudományos alapokon nyugvó, megfontolt megoldásokra és azok szisztematikus végrehajtására van szükség" – fogalmazott.

A Magyarországi Klímacsúcson pályája, kutatási eredményei és a környezettudatos gondolkodás érdekében kifejtett erőfeszítései elismeréseként életműdíjjal kitüntetett Láng István professzor, az MTA rendes tagja úgy látja, a szemléletváltozás már megkezdődött, egyre többen meghallják a kutatók és szakemberek figyelmeztetéseit. Erre nagy szükség is van, mert a folyamatosan növekvő létszámú emberiség mind nehezebben fog tudni hozzáférni például a semmivel sem helyettesíthető ivóvízhez. A Kárpát-medencében a víz mellett az élelmiszer-termelés feltételei is adottak, de termőföldjeinket, erdeinket óvnunk kell, mert a jövőben fontos gazdasági előnyt jelenthetnek az ország számára. Láng István az mta.hu-nak adott nyilatkozatában nagy megtiszteltetésnek nevezte a klímacsúcson kapott életműdíját. Mint elmondta, a szakmai életútja fő szakaszait eddig fémjelző három kulcsszót – környezetvédelem, fenntartható fejlődés, klímaváltozás – egy negyedikkel is ki kell egészítenie: a mind globális, mind nemzeti szinten értelmezendő túléléssel. Az akadémikus továbbra is azon fáradozik, hogy a társadalmi, gazdasági és környezeti kihívásokra megfelelő válaszok szülessenek.