Elismerte a Hír Televízió Célpont című műsorának Székelyudvarhely RMDSZ-es polgármestere, hogy a román hatóságok nyomást gyakoroltak rá Nyirő József újratemetésével kapcsolatban.


Bunta Levente azt mondta: Hargita megye prefektusa azt üzente neki, hogy „megtáncoltatja”, míg a román miniszterelnök azt közölte, hogy jól járt el a végén. Nyirő József író újratemetése azért maradt el, mert a város polgármestere hibásan töltötte ki a temetést engedélyező nyilatkozatot.

Szándékos lépés volt?

Nyírő József erdélyi író újratemetésével kapcsolatban 57 év elteltével, 2010-ben született döntés: a budapesti székhelyű Ábel Alapítvány és a székelyudvarhelyi Székelyudvarhelyért Alapítvány (Nyirő első köztéri szobrát ez a két szervezet állította 2004-ben Székelyudvarhelyen, az Emlékezés Parkjában) a Nyirő család leszármazottaival együttműködésben és a Magyar Köztársaság támogatásával hazahozza a madridi Almudena temetőből és Székelyudvarhelyen újratemeti Nyirő hamvait, valamint az író szellemi hagyatékának méltó ápolása érdekében átfogó programsorozatot szervez.

Az előkészületek során eldőlt, hogy a volt írót május 27-én helyezik majd végső nyugalomra a székelyudvarhelyi katolikus temetőben. Az újratemetés kapcsán az első problémák a romániai kormányváltás miatt következtek be, mivel a korábbi, a Demokrata-Liberális Párt és az RMDSZ alkotta koalíció április 27-én pénteken megbukott egy bizalmatlansági indítvány miatt. Az új szociálliberális kabinet külügyminisztériuma május 16-án bekérette Füzes Oszkárt, Magyarország bukaresti nagykövetét, aki azonban Marosvásárhelyen tartózkodott, így a külügyi tárcánál az ügyvivő képviselte a bukaresti magyar diplomáciai kirendeltséget.

A Krónika értesülései szerint a külügynél arról tájékoztatták a magyar diplomácia képviselőit, hogy „a jelenlegi romániai belpolitikai helyzetben időszerűtlen” az újratemetés, továbbá nyomatékosan arra kérték az ügyvivőt, hogy találjanak későbbi időpontot az eseményhez. A bukaresti hatalom beavatkozása nem volt minden előzmény nélküli, mivel több román lap is antiszemitának, irredentának nevezte az írót, annak ellenére, hogy az egyik hírtelevízióban Füzes hosszasan érvelt amellett, hogy ezeket a vádakat semmilyen történelmi vagy irodalmi dokumentum nem támasztja alá.

Május 22-én a román vasúti igazgatóság bukaresti központja arról tájékoztatta Nyirő újratemetésének szervezőit, hogy nem kapták meg a miniszteri engedélyt arra, hogy az író hamvait a Boldogasszony Zarándokvonat szállíthassa Székelyudvarhelyre.

Időközben Budapesten felravatalozták a volt erdélyi író hamvait a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. A ravatalnál délután három óráig helyezhették el a koszorúkat az emlékezők, ezt követően a Magyar Írószövetség székházában konferenciát tartottak Nyirő munkásságáról.

Május 25-én Lukács úgy nyilatkozott, hogy minden jogi akadály elhárult Nyirő újratemetése elől. Az újratemetés kommunikációs vezetője az újságírók előtt felolvasta a román külügyminisztérium honlapján található ismertetést, miszerint emberi hamvak szállításához nincs szükség konzuli engedélyre. Közölte: Nyirő földi maradványainak elhamvasztása szabályosan és a kegyeleti szempontok figyelembe vételével május 22-én megtörtént. Szólt arról is, hogy a székelyudvarhelyi polgármester péntek délben kiadta az anyakönyvi bizonylatot, s ezzel minden jogi akadály elhárult az újratemetés elől.

Május 25-én este újabb fordulat állt be az ügyben, mivel Hargita megye prefektusi hivatala kérte a Nyirő nevére kibocsátott temetkezési engedély semmisségének megállapítását. Mircea Dusa, a román kormány parlamenti kapcsolatokért felelős minisztere pénteken este újságíróknak elmondta: személyesen járt Székelyudvarhelyen, hogy áttanulmányozza azokat a dokumentumokat, amelyek alapján a polgármesteri hivatal pénteken kibocsátotta a temetkezési engedélyt Nyirő nevére. 

„Megállapítottam, hogy léteznek olyan elemek, amelyek azt bizonyítják, hogy a temetkezési engedély semmisnek minősül, és még ma (pénteken) este Hargita megye prefektusi hivatala kérni fogja a temetkezési engedély semmisségének megállapítását.”

Lukács a Hír Televíziónak az ügy kapcsán elmondta, a szervezők pénteken nyújtották be a kérést a temetkezési engedély kibocsátására. Ez a kérelem minden formai követelménynek megfelelt. Viszont a polgármesteri hivatal úgy állította ki az engedélyt, hogy egy számhiba van benne. Lukács szerint elképzelhető, hogy ez szándékosan történt, de az is lehet, hogy csak elgépelte a hivatalnok.

Május 26-án drogbirtoklás gyanúja miatt feltartóztatták Lukácsot a román rendőrök Korondon, alig 15 kilométerre Székelyudvarhelytől. A rendőrök átkutatták a csomagjait, és egy urnát találtak benne. A rendőrök felnyitották, de üres volt. A kommunikációs vezetőt később elengedték, aki úgy nyilatkozott, az üres urna utaztatása „figyelemfelkeltő gesztus volt”. Arra akarta felhívni a figyelmet, hogy nem illik hajtóvadászatot folytatni emberi hamvak után Romániában. Lukács úgy fogalmazott: Nyirőt nem a csomagtartóban kell keresni, hanem az emberek szívében.

Kövér: A magyar kártyát játszották ki

Május 27-én eldőlt, hogy nem került sor Nyirő újratemetésére Székelyudvarhelyen, de a Papkertben délután megtartották a megemlékezést. Az eseményen részt vevő Kövér László szerint a román kormány a magyar kártyát játszotta ki azzal, hogy megakadályozta az újratemetést. A temetés szervezői valószínűnek tartják, hogy Bunta Levente székelyudvarhelyi polgármester politikai megfontolásból állította ki hibásan a temetési engedélyt.

A román külügyminisztérium – hétfőre virradó éjszaka nyilvánosságra hozott sajtóközleményében – csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy a magyar parlament elnöke szerepet vállalt a Nyirő emlékének szentelt, vasárnapi nyilvános szertartás megszervezésében, annak ellenére, hogy a korábbi nyilatkozatokban magánjellegű eseményről volt szó. A román diplomácia ugyanakkor „meglepődve értesült” Kövér a román hatóságokat bíráló sajtónyilatkozatairól, és ezek tisztázását igényli. Ennek érdekében Románia budapesti nagykövete megbízást kapott arra, hogy felvegye a kapcsolatot a magyar Külügyminisztériummal.
Forrás: MNO