A természeti katasztrófák hatásait hússzor erősebben megérzik a fejlődő országokban, mint a fejlettekben, mert az előbbiek kevésbé képesek megvédeni lakosaikat – fogalmazott a G20 csoportnak a mexikói Los Cabosban zajló tanácskozásán a Világbank elnöke.

Robert Zoellick szerint a veszélyek ráadásul egyre csak nőnek. A Világbank elnöke minderről egy könyvbemutatón beszélt Los Cabosban: az intézmény részvételével készült kötet arról szól, hogy miként lehetne csökkenteni a természeti csapások veszélyeit, ezáltal erősíteni a fejlődő országok pénzügyi állóképességét. A kedden záruló G20-csúcson a prioritások között szerepel a pénzügyi rendszerek megszilárdításának témája.

A természeti katasztrófák – egyebek mellett földrengések, áradások, aszályok – által fenyegetett térségek 60 százalékát „alacsonyan fejlett” országok teszik ki, világított rá az elnök, aki azt vetítette előre, hogy 2050-re hozzávetőleg 1,5 milliárd ember lesz kitéve természeti katasztrófáknak a városiasodott területeken.

A helyzet súlyossága miatt szorgalmazza, hogy az államok fokozzák a megelőzést szolgáló erőfeszítéseiket, és építsék be a fenntartható fejlődésről szóló programokba a természeti katasztrófák kezeléséről szóló kezdeményezéseket. Zoellick emlékeztetett arra, hogy a Világbank már évek óta így tesz, és az elmúlt évtizedben 92 országban 18 milliárd dollárt költött erre a célra.
 
„Nem leszünk képesek megakadályozni a katasztrófákat, de ha összefogunk, felkészülhetünk és csökkenthetjük a károkat. Ez pedig már nagy különbség” – jegyezte meg a Világbank elnöke.
 
A G20-csúcsnak otthont adó Mexikó tapasztalatokat szerzett abban, hogy miként kell szembenézni a természeti csapásokkal, következésképpen gyakorlata a G20 csoport több tagja számára is érdekes lehet – fogalmazott José Antonio Meade, a mexikói kormány pénzügyminisztere. Mexikót 2010-ben és 2011-ben súlyos áradások érték, és az országban gyakoriak az aszályok.
 
Isii Naoko japán pénzügyminiszter-helyettes a 2011-es földrengés és szökőár, illetve az azok által kiváltott nukleáris válság tapasztalatait felidézve hangsúlyozta, hogy a világ országainak az elkövetkező években többet kell tenniük a természeti csapások kezelésére. „Jobban fel kell készülnünk olyan eseményekre, amelyek bár csekély eséllyel következhetnek be, hatásuk azonban óriási lehet a lakosságra nézve” – jelentette ki.
 
Japánban annak ellenére is pusztító volt a természet ereje, hogy az ázsiai országot a legfelkészültebbek közé sorolják.