Egyedülálló adatok értelmezésére nyílik lehetőségük magyar geofizikusoknak, akik az Európai Űrügynökség (ESA) Swarm (Raj) földmegfigyelési küldetésében vesznek részt – olvasható a Magyar Tudományos Akadémia honlapján. A kutatók három mesterséges hold felhasználásával a geomágneses tér térbeli és időbeli alakulása eddig legpontosabb felmérését végezhetik el, amelynek révén elmélyíthetik a Föld belsejével és a bolygónk körüli térség fizikai állapotával összefüggő ismereteiket is.

Az Európai Űrügynökség három műholdját egy-egy, egymást kiegészítő műszersorozattal szerelték fel, többek között magnetométerrel, gyorsulásmérőkkel, elektromostér- és plazmaműszerekkel, csillagkamerákkal és GPS-vevőkkel. E felszereléssel a Raj hozzájárul az ionoszféra, a termoszféra és az űridőjárás pontosabb megismeréséhez is. Mindhárom mesterséges hold sarki pályán kerüli meg a Földet. Repülési útjuk lehetővé teszi, hogy a kutatók ne csupán vízszintes irányú változásokat mutassanak ki a két alsó műhold egymáshoz közeli helyzetéből kiindulva, hanem a harmadik, magasabban keringő szatellit segítségével a függőleges változásokat és mozgásokat is megfigyelhessék, például az elektromosan töltött részecskék felfelé áramlását. A három űreszközt a tervek szerint az év második felében bocsátják fel, és 400–550 kilométeres magasságban keringenek majd.

Az ESA és a szervezetben társult tagsággal rendelkező Magyarország közötti eredményes együttműködést már több sikeres program fémjelzi. Ezek közé tartozik a Cluster, amelynek részeként 2000-ben négy műholdat állítottak pályára. Az űreszközök a részecskék és az erőterek mérésével lehetővé tették a földi magnetoszféra térbeli szerkezetének megismerését.
forrás: Magyar Nemzet/mno.hu