Nem kell környezetterheléssel előállított áram a jövő napenergiás, NASA-technológiás hűtőgépéhez. Melyik nyári édesség ártalmas a környezetre?
A tejnél tizennégyszer több energiát igényel a jégkrém előállítása,
mert a gyártás, szállítás, tárolás, értékesítés során végig erősen
hűteni kell. A környezetterhelés csökkentésében az űrtechnológia
segíthet, de a fogyasztók is sokat tehetnek tudatos választással.
A tejfeldolgozás világszerte fontos iparág, energetikai szempontból
is. Az Egyesült Államokban kilencven milliárd dollárnyi terméket állít
elő (ez az élelmiszeripar termelésének 15 százaléka), 134 ezer embernek
ad munkát – és közben csak elektromos energiára több mint hétszázmillió
dollárt fordít.
Amerikában a tejipar áramszámlája 1998 és 2008 között 46 százalékkal
nőtt. Az előállított jégkrém és fagyasztott desszert értéke 8,8 milliárd
dollár, azaz a teljes termelés kilenc százaléka, de az energiaigénye
ennél magasabb: 13 százalék, azaz mintegy 95 millió dollár. A szárított
tejsavó és a sajt után a jégkrém előállítása
igényli a legtöbb energiát. De az előállítás energiaszámlájához
hozzáadódik a hűtőkamionok fokozott üzemanyag-fogyasztása, valamint a
raktárak fagyasztóinak és az eladóhelyek hűtőpultjainak áramigénye.
Az áramszámla csökkentésének több módja lehetséges: a zöld
energiaforrások kiaknázása, vagy az energiatakarékos készülékekre és
szállítójárművekre való áttérés, új típusú termékek kifejlesztése. A
világ legnagyobb jégkrémgyártója, az Unilever például a hűtést nem
igénylő jégkrém receptjén dolgozik: ezt a terméket elegendő az otthoni
fagyasztóba betenni, és rövidesen tökéletes jégkrémmé szilárdul. (Más
kérdés, hogy ezzel az energiafelhasználás egy részét a fogyasztóra
hárítja át a cég.)
Az élelmiszeripari multi, az Unilever 2020-ig felére akarja
csökkenteni a környezetterhelését. Veszprémben nemrég átadott hűtőháza
10 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki az olyan fejlesztések
miatt, mint a fokozott hőszigetelés, a csapadék hűtővízként való
alkalmazása, de a fagyasztógépek által termelt hulladékhőt is felhasználják az irodák fűtésére és használati meleg víz előállítására.
A Nestlé is az energiahatékonyság növelésén fáradozik. Az
olaszországi Ferentinóban tavaly átadott jégkrémüzemében évente 26 ezer
tonna édesség készül. Az ehhez szükséges elektromos áram 14 százalékát
(ami egyenértékű 750 családi ház éves energiafogyasztásával) napenergia
hasznosítással állítják elő.
Így fogunk áram nélkül hűteni
„A jövő az elektromos energiát nem igénylő hűtőtechnológiáé – mondta
az [origo] kérdésére Dr. Tóth Gergely, az Eötvös Loránd Tudományegyetem
Kémia Intézetének docense.
– Az a szerencsénk, hogy főleg akkor nagy a hűtési igény, amikor erősen
süt a nap.” A jövő hűtőházában a napenergia révén ugyanis
megvalósítható lesz a nulla elektromos energiafogyasztás. Igaz, az ehhez
szükséges kezdeti beruházás kétszerese-háromszorosa a hagyományos
kompresszoros technológiának.
A napenergia legegyszerűbb hasznosítása a napkollektor, amellyel
meleg vizet állíthatunk elő: ezt azután hűtésre használhatjuk, méghozzá
többféle módon is, az efféle megoldásokat nevezik szolárhűtésnek. Ezek
egyike az abszorpciós technológia, amely ipari méretben is megvalósult
már a budaörsi Tesco áruház tetején, ahol az ezer négyzetméteres
napkollektorral 250 kilowatt teljesítményű hűtőszekrényt tudnak
kiváltani (egy háztartási hűtő teljesítménye nem éri el az 1
kilowattot).
Itt a zárt rendszerben lévő ammónia felhevítve gázzá alakul, majd a
kondenzátor bordáin kicsapódik, és továbbcsorog a párologtató egységbe.
Párolgás közben hőt von el a környezetétől, és ezáltal jön létre a hűtő
hatás. A rendszerben lévő víz elnyeli az ammóniát, amelyet a
napkollektor hőjével kiforralható a vízből, és újra felhasználható. A
teljes párologtató-keringető folyamathoz ingyenes napenergia
használható, de maga a berendezés körülbelül háromszoros beruházási
költséggel jár egyelőre.
Hanghűtés a NASA-tól
Az adszorpciós technológia hasonlóképpen párologtatással hűt, és a
gőztérből szintén el kell tüntetni a vizet, hogy ne álljon le a
párologtatás. Az elvezetéshez szilika-gélt használnak, amely magába
szívja a vizet, majd azt a napkollektoros meleg vízzel elpárologtatják,
így keltenek hűtő hatást. A víz lecsapódik, visszakerül a párologtatóba,
és kezdődik a folyamat elölről. „A víz keringetéséhez kell egy kis
kompresszor, de annak energiafogyasztása százada a hagyományos
készülékekének” - mondja Tóth Gergely.
A termoakusztikus
hűtést a NASA fejlesztette ki a mélyűri szondák energiaellátásához, de
az Unilever is kísérletezik ezzel. „A működés elve, hogy ha egy
levegővel átfújt csőbe beleteszünk egy szitát, amit melegítünk, akkor a
cső hangosan megszólal, azaz a hőből képeztünk hangot. Ezzel úgy tudunk
hűteni, hogy a hanghullám energiájával képezünk hőkülönbséget, azaz egy
hanggal meghajtott hőerőgépet hozunk létre” - mondja Tóth Gergely. Az
úgynevezett Rijke-csőben a napkollektor hőjével képezett hang felfelé
halad a felül zárt függőleges csőben, aminek hatására a cső teteje több
fokkal melegebbé válik, mint az alja – vagyis ott hűtés lép föl.
„Ez a három technológia sikerrel kiszoríthatja a csak árammal
meghajtható kompressziós technológiát. Míg a fűtést nehéz környezetbarát
módon megoldani, addig a hűtés a napsütés bevonásával nagyságrendekkel
kevesebb energiával megoldható” -foglalja össze Tóth Gergely.
A fagylalt a környezetbarát édesség
Mit tehet a fogyasztó? A jégkrém és a fagylalt előállításának
költségeire nincs befolyása, de a szállításéra igen. A környezettudatos
vásárló próbáljon meg olyan jégkrémet vásárolni, amit a lakóhelye
legfeljebb 100 kilométeres körzetében állítottak elő. Ha már megvette,
és hazavitte a jégkrémet, ne tárolja az energiazabáló fagyasztóban
hetekig (esetleg „biztos, ami biztos” alapon szükségtelenül túlhűtve),
hanem fogyassza el minél hamarabb.
Végső soron érdemes elgondolkodnia azon, hogy ha már a hőségben
fagyasztott finomságra vágyik, akkor inkább a szomszéd cukrászda helyben
készített fagylaltját válassza. Még ha ennek gyártása energiaigényes
is, nincs sem szállítási, sem tárolási költsége, hiszen csak napi termelés
folyik. Az eldobott csomagolással sem növeli a hulladék mennyiségét,
hiszen a tölcsért megeheti, ha meg üvegtányérba kéri, akkor az
elmosogatva újra használható. Legfőképpen pedig hozzájárul helyi
munkahelyek megőrzéséhez.
Mivel hűtik majd a japán jégkrémet? Japánban a következő hónapokban jégkrém-válság várható. Az egyébként is temérdek elektromos energiát fogyasztó országban az atomerőművek lekapcsolásával az ország áramtermelő kapacitása 30 százalékkal csökkent. Az általános áramkorlátozás jegyében korlátozzák a légkondicionáló berendezések használatát is, ami viszont fokozhatja a hűtött édességek iránti keresletet – holott azokat is csak fokozott energiaigénnyel lehet előállítani. Egyelőre az iparági szakértők sem tudják megjósolni, hogy mit hoz ez a furcsa helyzet. |
forrás: Hiver't-Klokner Zsuzsanna; postr.hu
0 Megjegyzések