Nem kell környezetterheléssel előállított áram a jövő napenergiás, NASA-technológiás hűtőgépéhez. Melyik nyári édesség ártalmas a környezetre?
A tejnél tizennégyszer több energiát igényel a jégkrém előállítása, 
mert a gyártás, szállítás, tárolás, értékesítés során végig erősen 
hűteni kell. A környezetterhelés csökkentésében az űrtechnológia 
segíthet, de a fogyasztók is sokat tehetnek tudatos választással.
A tejfeldolgozás világszerte fontos iparág, energetikai szempontból 
is. Az Egyesült Államokban kilencven milliárd dollárnyi terméket állít 
elő (ez az élelmiszeripar termelésének 15 százaléka), 134 ezer embernek 
ad munkát – és közben csak elektromos energiára több mint hétszázmillió 
dollárt fordít.

Amerikában a tejipar áramszámlája 1998 és 2008 között 46 százalékkal 
nőtt. Az előállított jégkrém és fagyasztott desszert értéke 8,8 milliárd
 dollár, azaz a teljes termelés kilenc százaléka, de az energiaigénye 
ennél magasabb: 13 százalék, azaz mintegy 95 millió dollár. A szárított 
tejsavó és a sajt után a jégkrém előállítása
 igényli a legtöbb energiát. De az előállítás energiaszámlájához 
hozzáadódik a hűtőkamionok fokozott üzemanyag-fogyasztása, valamint a 
raktárak fagyasztóinak és az eladóhelyek hűtőpultjainak áramigénye.
Az áramszámla csökkentésének több módja lehetséges: a zöld 
energiaforrások kiaknázása, vagy az energiatakarékos készülékekre és 
szállítójárművekre való áttérés, új típusú termékek kifejlesztése. A 
világ legnagyobb jégkrémgyártója, az Unilever például a hűtést nem 
igénylő jégkrém receptjén dolgozik: ezt a terméket elegendő az otthoni 
fagyasztóba betenni, és rövidesen tökéletes jégkrémmé szilárdul. (Más 
kérdés, hogy ezzel az energiafelhasználás egy részét a fogyasztóra 
hárítja át a cég.)
Az élelmiszeripari multi, az Unilever 2020-ig felére akarja 
csökkenteni a környezetterhelését. Veszprémben nemrég átadott hűtőháza 
10 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki az olyan fejlesztések 
miatt, mint a fokozott hőszigetelés, a csapadék hűtővízként való 
alkalmazása, de a fagyasztógépek által termelt hulladékhőt is felhasználják az irodák fűtésére és használati meleg víz előállítására.
A Nestlé is az energiahatékonyság növelésén fáradozik. Az 
olaszországi Ferentinóban tavaly átadott jégkrémüzemében évente 26 ezer 
tonna édesség készül. Az ehhez szükséges elektromos áram 14 százalékát 
(ami egyenértékű 750 családi ház éves energiafogyasztásával) napenergia 
hasznosítással állítják elő.
Így fogunk áram nélkül hűteni
„A jövő az elektromos energiát nem igénylő hűtőtechnológiáé – mondta 
az [origo] kérdésére Dr. Tóth Gergely, az Eötvös Loránd Tudományegyetem 
Kémia Intézetének docense.
 – Az a szerencsénk, hogy főleg akkor nagy a hűtési igény, amikor erősen
 süt a nap.” A jövő hűtőházában a napenergia révén ugyanis 
megvalósítható lesz a nulla elektromos energiafogyasztás. Igaz, az ehhez
 szükséges kezdeti beruházás kétszerese-háromszorosa a hagyományos 
kompresszoros technológiának.

A napenergia legegyszerűbb hasznosítása a napkollektor, amellyel 
meleg vizet állíthatunk elő: ezt azután hűtésre használhatjuk, méghozzá 
többféle módon is, az efféle megoldásokat nevezik szolárhűtésnek. Ezek 
egyike az abszorpciós technológia, amely ipari méretben is megvalósult 
már a budaörsi Tesco áruház tetején, ahol az ezer négyzetméteres 
napkollektorral 250 kilowatt teljesítményű hűtőszekrényt tudnak 
kiváltani (egy háztartási hűtő teljesítménye nem éri el az 1 
kilowattot).
Itt a zárt rendszerben lévő ammónia felhevítve gázzá alakul, majd a 
kondenzátor bordáin kicsapódik, és továbbcsorog a párologtató egységbe. 
Párolgás közben hőt von el a környezetétől, és ezáltal jön létre a hűtő 
hatás. A rendszerben lévő víz elnyeli az ammóniát, amelyet a 
napkollektor hőjével kiforralható a vízből, és újra felhasználható. A 
teljes párologtató-keringető folyamathoz ingyenes napenergia 
használható, de maga a berendezés körülbelül háromszoros beruházási 
költséggel jár egyelőre.
Hanghűtés a NASA-tól
Az adszorpciós technológia hasonlóképpen párologtatással hűt, és a 
gőztérből szintén el kell tüntetni a vizet, hogy ne álljon le a 
párologtatás. Az elvezetéshez szilika-gélt használnak, amely magába 
szívja a vizet, majd azt a napkollektoros meleg vízzel elpárologtatják, 
így keltenek hűtő hatást. A víz lecsapódik, visszakerül a párologtatóba,
 és kezdődik a folyamat elölről. „A víz keringetéséhez kell egy kis 
kompresszor, de annak energiafogyasztása százada a hagyományos 
készülékekének” - mondja Tóth Gergely.
A termoakusztikus
 hűtést a NASA fejlesztette ki a mélyűri szondák energiaellátásához, de 
az Unilever is kísérletezik ezzel. „A működés elve, hogy ha egy 
levegővel átfújt csőbe beleteszünk egy szitát, amit melegítünk, akkor a 
cső hangosan megszólal, azaz a hőből képeztünk hangot. Ezzel úgy tudunk 
hűteni, hogy a hanghullám energiájával képezünk hőkülönbséget, azaz egy 
hanggal meghajtott hőerőgépet hozunk létre” - mondja Tóth Gergely. Az 
úgynevezett Rijke-csőben a napkollektor hőjével képezett hang felfelé 
halad a felül zárt függőleges csőben, aminek hatására a cső teteje több 
fokkal melegebbé válik, mint az alja – vagyis ott hűtés lép föl.
„Ez a három technológia sikerrel kiszoríthatja a csak árammal 
meghajtható kompressziós technológiát. Míg a fűtést nehéz környezetbarát
 módon megoldani, addig a hűtés a napsütés bevonásával nagyságrendekkel 
kevesebb energiával megoldható” -foglalja össze Tóth Gergely.

A fagylalt a környezetbarát édesség
Mit tehet a fogyasztó? A jégkrém és a fagylalt előállításának 
költségeire nincs befolyása, de a szállításéra igen. A környezettudatos 
vásárló próbáljon meg olyan jégkrémet vásárolni, amit a lakóhelye 
legfeljebb 100 kilométeres körzetében állítottak elő. Ha már megvette, 
és hazavitte a jégkrémet, ne tárolja az energiazabáló fagyasztóban 
hetekig (esetleg „biztos, ami biztos” alapon szükségtelenül túlhűtve), 
hanem fogyassza el minél hamarabb.
Végső soron érdemes elgondolkodnia azon, hogy ha már a hőségben 
fagyasztott finomságra vágyik, akkor inkább a szomszéd cukrászda helyben
 készített fagylaltját válassza. Még ha ennek gyártása energiaigényes 
is, nincs sem szállítási, sem tárolási költsége, hiszen csak napi termelés
 folyik. Az eldobott csomagolással sem növeli a hulladék mennyiségét, 
hiszen a tölcsért megeheti, ha meg üvegtányérba kéri, akkor az 
elmosogatva újra használható. Legfőképpen pedig hozzájárul helyi 
munkahelyek megőrzéséhez.
| Mivel hűtik majd a japán jégkrémet? Japánban a következő hónapokban jégkrém-válság várható. Az egyébként is temérdek elektromos energiát fogyasztó országban az atomerőművek lekapcsolásával az ország áramtermelő kapacitása 30 százalékkal csökkent. Az általános áramkorlátozás jegyében korlátozzák a légkondicionáló berendezések használatát is, ami viszont fokozhatja a hűtött édességek iránti keresletet – holott azokat is csak fokozott energiaigénnyel lehet előállítani. Egyelőre az iparági szakértők sem tudják megjósolni, hogy mit hoz ez a furcsa helyzet.  | 
forrás: Hiver't-Klokner Zsuzsanna; postr.hu
0 Megjegyzések