A Debreceni Művelődési Központban már hagyomány, hogy minden évben bemutatják a nagysikerű Év Természetfotósa országos pályázat díjazott alkotásait. Június 6-tól a DMK Belvárosi Galériája (Kossuth u. 1.) június 26-ig ad otthont a lenyűgöző fotográfiáknak.

A naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége tizenkilencedik alkalommal írta ki Magyarország – és egyben a régió – legjelentősebb természetfotós pályázatát, amelyet nagyon nagy érdeklődés övezett. A 2011-es pályázatra 234 pályázó 13 kategóriában 5309 fotóval nevezett. A pályaművek nagyon színvonalasak voltak. A debreceni kiállításon 65 kategóriadíjas pályamunka látható. A verseny kuriózuma, hogy Az Év Természetfotósa pályázat mindkét fődíját hölgy nyerte. Az Év Természetfotósa 2011 címet Haarberg Orsolya érdemelte ki, aki egyben a szerzője Az Év Természetfotója címet nyert fotónak is, amely az izlandi Hverfell krátert ábrázolja. Az Év Ifjú Természetfotósa címet Vadász Anna, az 1994-ben született szegedi diák nyerte, aki egyben az ifjúsági kategória győztese.  

A rekordok rekordjait könyvelhették el a szervezők a GDF SUEZ – Az Év Természetfotósa idei pályázatán. Noha immár sok éve hozzászokhattak ahhoz, hogy esztendőről esztendőre egyre több pályázó egyre több pályaművel jelentkezik, ezúttal a már-már megszokott „évi rendes” rekord többet érdemel egy mellékmondatnál. A 2011-es pályázatra 234 pályázó 5309 fotóval nevezett, ami mindkét szám tekintetében majd’ húsz százalékos növekedést jelent az előző évihez képest!

Mindezidáig arra sem volt még példa, hogy Az Év Természetfotósa pályázat mindkét fődíját hölgy nyerje el!

A naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége immár tizenkilencedik alkalommal írta ki Magyarország - és egyben a régió - legjelentősebb természetfotós pályázatát. A továbbra is egyre növekvő érdeklődés mellett nagy sikerként könyvelhették el a beérkezett pályaművek, s egyúttal az egész megmérettetés színvonalának az emelkedését is. Persze erre valójában eddig sem lehetett panasz, hiszen a magyar természetfotósok – akik színe-java évről évre részt vesz a pályázaton–, amint korábban, úgy napjainkban is a világ élvonalába tartoznak. Ezt a kijelentést mi sem támasztja alá jobban, mint az a tény, hogy Az Év Természetfotósa pályázat előző évi nyertese, Máté Bence – aki a pályázat egyik zsűritagja volt – az idén immár negyedik alkalommal vehette át Londonban a kiemelkedő portfolióért járó Eric Hosking díjat a világ legfontosabb természetfotós pályázatán, a Veolia-Wildlife Photographer of the Year pályázaton.

A növekvő színvonallal együtt folyamatosan szigorodik a pályaművek értékelése is, ezért 2011-ben új kategóriával egészítették ki a pályázati kiírást. Az Állatok a saját környezetükben elnevezésű kategóriába olyan képeket várt a zsűri, amelyek tájképszerűen mutatják be az állatok élőhelyét, és egyúttal tükrözik az állatok és környezetük szétválaszthatatlan kapcsolatát. Ezzel voltaképpen a saját munkáját könnyítette meg a zsűri, ugyanis a korábbi pályázatokra rengeteg kiváló fotó érkezett, amelyek valahogy mégis „kilógtak” a hagyományos, az állatok viselkedéséhez kapcsolódó kategóriákból.

Ugyancsak első alkalommal ad publicitást a „werkfotók” számára a GDF SUEZ – Az Év Természetfotósa pályázat. Habár ebben az új műfajban nem osztanak díjat, mégis érdekes lehetőség, hogy a pályázók bemutathatják, hogyan készültek a szebbnél szebb természetfotók. A legjobbak a pályázat anyagából rendezett kiállításon és a kiállítás anyagát tartalmazó kötetben is bemutatkoznak a nagyközönség előtt.

Az Év Természetfotósa pályázat névadó szponzora idén is a GDF SUEZ.  A természeti környezet megőrzése mellett elkötelezett energetikai cégnek köszönhető, hogy ezúttal is szerepelhetett a kiírásban A természet energiái kategória, amelyben még a tavalyinál is magasabb színvonalú verseny alakult ki. A vállalat nem csak támogatóként jeleskedik a környezeti értékek megőrzése és bemutatása terén, hanem tettekben is: a százhalombattai Dunamenti Erőmű nyáron befejezett fejlesztése oly mértékben csökkentette az erőmű emisszióját, hogy ezzel a legnagyobb környezetvédelmi beruházásnak számít idén hazánkban.

A pályázatra 13 kategóriában lehetett nevezni: 1. Kezünkben a Föld, 2. A madarak viselkedése, 3. Az emlősök viselkedése, 4. Az állatok viselkedése, 5. Az állatok a saját környezetükben, 6. Az állatok szemtől szemben, 7. Növények és gombák, 8. Kompozíció, forma és kísérletezés, 9. Tájak, 10. Élet a vízfelszín alatt, 11. Napnyugtától napkeltéig, 12. A természet energiái, 13. Ifjúsági kategória (felső korhatár 18 év).

A kategóriákon túl pályázni lehetett a Dr. Tildy Zoltán-díjra, amelyet annak a 24 év alatti pályázónak ítél oda a zsűri, aki a legszínvonalasabb kollekciót küldte be a „Madarak viselkedése” kategóriában. Pályázni lehetett továbbá a leginkább humoros felvételre. Azok a kategóriadíjat nyert képek, amelyek a Pannon Ökorégióban készültek, további elismerő oklevelet és a különdíjhoz járó + 1 pontot kaptak; emellett a legszebb magyarországi tájkép is különdíjat kapott.

Végül ne feledkezzünk meg még két rekordról!

A pályázat csaknem két évtizedes történetében most először fordult elő, hogy első díjat nyert valamelyik kategóriában egy határon túli természetfotós – a marosvásárhelyi születésű Nagy Zoltán Gergely, aki az angliai Bristoli Egyetemen tanulja a fotográfia fortélyait. Ráadásul a Varjúdominancia című felvételével még a Dr. Tildy Zoltán-díjat is hazaviheti.

Mind ez idáig arra sem volt még példa, hogy Az Év Természetfotósa pályázat mindkét fődíját hölgy nyerte volna el!

A megtisztelő Év Természetfotósa 2011 címet kiemelkedő kollekcióval Haarberg Orsolya nyerte, aki - a zsűri döntése alapján - egyben szerzője Az Év Természetfotója címet kiérdemlő fotónak is, amely az izlandi Hverfell krátert ábrázolja.
Fődíjként átvehette a forradalmian új, alapoktól felépített Nikon 1 digitális fényképezőgép szettet, és a Kiss Jenő makói szobrász kisplasztikáját.

Az Év Ifjú Természetfotósa címet az idén Vadász Anna, 1994-ben született szegedi diák kapta, aki egyben az ifjúsági kategória győztese lett.

A legjobb búvárfotós elismerést az idén Selmeczi Dániel érdemelte ki, aki egy ponttal előzte meg Somodi Ferencet, a legjobb víz alatti fotókollekciók versenyében.

A kategóriák díjazottjai pénz-, illetve tárgyjutalomban részesültek; a pályázat támogatói ezen túlmenően számos értékes különdíjat is felajánlottak. A díjak összesen mintegy 2 000 000 Ft értékűek.

A zsűri tagjai:
Eifert János – fotóművész, a zsűri elnöke
Dombovári Tibor – fotóművész, Az Év Természetfotósa 2002
Kármán Balázs – fotóművész, Az Év Természetfotósa 1993, 1994, 1996, 2000
Lóránt Attila – fotográfus, író
Bánkuti András – fotóművész, fotóriporter, a HVG rovatvezetője, Pulitzer-emlékdíjas
Dr. Kalotás Zsolt – fotóművész, Az Év Természetfotósa 2001
Máté Bence – természetfotós, Az Év Természetfotósa és Az Év Ifjú Természetfotósa díj többszörös nyertese, Veolia Wildlife Photographer of the Year 2010 fődíjasa.
További információk:
E-mail: info@naturart.hu,
Web: http://www.naturart.hu
Facebook: http://www.facebook.com/naturart.hu