Igazi közösség, sztárok, művészi légkör: amire egy diák vágyhat
Május 31-ig kedvezményes részvételi díjjal!

Mesebeli környezetben, a neszmélyi hajó skanzenben rendezi meg versművészeti táborait a Magyar Versmondók Egyesülete 2012. július 14-től 21-ig. Major László világbajnok táncművész, a New Jersey-beli Atlantic City Ballet tagja, Kinizsi Ottó és Deutsch Anita színészek, valamint ismert költők és zenészek is csatlakoztak a szakmai csapathoz, akik a fiatalokkal együtt táboroznak.

Bakos-Kiss Gábor színművész. Kiss László rendező. Lutter Imre előadóművész-drámapedagógus. Szennik Évi diákszínjátszó-rendező. Ők már biztosan ott lesznek a valódi alkotótábort, művészi légkört és komplex képzést ígérő Versművészeti Táborokban Neszmélyben, amiket az idén húszéves Magyar Versmondók Egyesülete rendez. Nemcsak a versmondás, a megzenésített versek, a színházművészet és a költészet szakmai fortélyait tanítják majd, hanem az élet különböző helyzeteinek felismerését, megoldási lehetőségeit is. Ellátogat majd Varró Dániel költő, Wiegmann Alfréd rendező, Kinizsi Ottó és Deutsch Anita színészek, és az Aphonia-Sajtkukacz verszenei együttes is. Három szekcióban várják a jelentkezőket.

A Versművészeti Szemináriumba érkező diákok, hallgatók hangképzést, beszédtechnikát, színpadi mozgást tanulhatnak, szituációs feladatokban, bizalomjátékokban, helyzetgyakorlatokban próbálhatják ki magukat, a színpadi és a pódiumi jelenlét szabályait ismerhetik meg.

A Színész és Előadóművész Felkészítő Műhely azoknak szól, akik a színházművészetet és az előadóművészetet leendő hivatásuknak tekintik. A színészmesterség mellett klasszikus és kortárs művek rendhagyó feldolgozása, egyéni versfoglalkozások, helyzetgyakorlatok, színpadi mozgás és beszédképzés folyik a műhelyben, amely nagyban épít a Színház- és Filmművészeti Egyetem felvételi vizsgájára.

Az Írásművészeti Műhely célja, hogy a nem professzionális írók, költők, versfaragók illetve tanulni vágyó, a mesterség fogásait elsajátítani akaró pályakezdő szerzők verstani, írástechnikai, költészet- és prózaesztétikai ismereteit bővítsék, a szemináriumi jellegű speciális feladatokat közösen és személyre szólóan megbeszéljék, értékeljék. Ebben a szekcióban külön kedvezményben részesülnek a vers.hu oldal Oszd meg a verset menüpontjában regisztrált írók és költők!

A táborok bárki számára nyitottak, a leendő résztvevők május 31-ig kedvezményes részvételi díj mellett jelentkezhetnek. A korábbi táborozók mellett a csoportosan jelentkezőket is csökkentett tábordíj mellett fogadjuk! A szervezők külön oldalt hoztak létre a facebook közösségi portálon Versművészeti Táborok néven. A részleteket a vers.hu honlap közli a Táborok menüpontban, a facebook-on a Versművészeti Táborok oldalon (amit érdemes lájkolni, hogy a friss hírek eljussanak az érdeklődőkhöz), de bővebb információ kérhető a verstaborok@gmail.com címen is. A vers.hu oldalon a balatonszemesi Gyermekversmondó Tábor felhívása is olvasható.

Társulatok és alkotók figyelem: megnyílt a nevezés a 14. VersFesztiválra!
Jelentkezési határidő: június 15-e!


Nyíregyháza lesz a vers fővárosa október 9-től 14-ig: a Móricz Zsigmond Színház ad otthont a 14. Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztiválnak - jelentette be Lutter Imre fesztiváligazgató, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke és Tasnádi Csaba rendező, a színház igazgatója. A társulatoknak, egyéni előadóknak, zenekaroknak és filmeseknek  öt hetük van jelentkezni: június 15-ig nevezhetnek a rangos seregszemle versenyprogramjába.

Versszínház, verszene, versmondás és versfilmek – négy nagy versenykategória nyílt meg a profi színházak, a színészek és az előadóművészek, a nem hivatásos versmondók és társulatok, valamint a zenekarok és a filmes alkotók számára. Idén először kétlépcsős rendszerben áll össze a versenyprogram, így a jelentkezés is két részből áll. A nevező produkciók közül héttagú szakmai előzsűri válogatja ki a legjobbakat, amelyek részt vesznek majd az októberi versenyprogramban és bemutatkoznak a közönség előtt. Minden kategóriába jelentkezhet hivatásos és nem hivatásos művész és csoport, és a korábbiakhoz képest bővültek a lehetőségek a versszínház és a versfilmes alkotások terén. Hazai és külföldi, magyar és idegen nyelvű előadások és alkotások is nevezhetnek.

A versmondás kategóriájában a kortársak mellett idén is a születési és a halálozási évfordulós klasszikusoké a főszerep. Így többek között Orbán Ottó, Nagy Gáspár, Szabó Magda, Hervay Gizella, József Attila, Juhász Gyula, Parancs János, Nemes-Nagy Ágnes, Örkény István, Karinthy Frigyes és Áprily Lajos művei hallhatók majd többnyire.

A versszínházi versenyben valamennyi versekre, elbeszélő költeményekre vagy más költészeti alkotásokra épülő, színházi igényű előadás nevezhet. Elbeszélő költemények, verses drámák, trubadúrlírai művek, előadóestek, verses monodrámák, performanszok, költői művekre, versekre épülő mozgásszínházi előadások és emlékestek is helyet kaphatnak a versenyprogramban.

A verszenék színpadán zenekarok és kíséret nélküli énekesek is felléphetnek. Nevezni legalább három dallal, de legfeljebb 40 perces koncerttel lehet.

A versfilmek esetében amatőr és profi filmesek részéről is van lehetőség kisjátékfilm és etűd benevezésére, a költészet bármely tartalmi és formai jellegű audiovizuális megvalósítása révén etűdszerű, rövid, 5-10 perces, vagy hosszabb lélegzetvételű, legfeljebb 40 perces alkotásokkal. Témája szerint bármely költő vagy író szellemi örökségét vállalva, az adott szerző munkásságának jegyében készült, vagy különböző (egy vagy több) költészeti alkotást feldolgozó filmes alkotásokat várnak.

A Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléje, ahol a vers valamennyi formája bemutatkozik. A fesztivál Miskolcról indult, budapesti otthona mellett vendégeskedett már Pécsett, Krakkóban és Berlinben, sőt a fesztiváldíjasok Stockholmban és New Yorkban is felléptek. A szervezésben a Magyar Versmondók Egyesülete mellett a Móricz Zsigmond Színház és az Északkelet-magyarországi Regionális Versmondó Egyesület is közreműködik.

A részletes versenyfelhívás a Kaleidoszkóp VersFesztivál hivatalos honlapján olvasható, ahol elektronikus úton jelentkezhetnek a produkciók: www.versfesztival.hu. Bővebb információ a honlapon és az info.versfesztival.@gmail.com címen. A facebook-on, a Kaleidoszkóp VersFesztivál oldalán folyamatosan hírt adunk a fesztivállal kapcsolatos hírekről: lájkolja az oldalt, hogy értesüljön róla!

Versmondók 20 – méltó és hangulatos ünnep volt


Valódi irodalomtörténeti pillanatok helyszíne volt a Magyar Versmondók Egyesületének 20 éves jubileumi gálaestje. Baranyi Ferenc és Varró Dániel a Versmondók színpadán találkozott először személyesen, egymás műveit tolmácsolva, és irodalmi csemegének számít, ahogy Lackfi János édesanyjával, Mezey Katalinnal közösen lepte meg a családfőt, Oláh János költőt saját versével.

Közel hatszáz néző gyűlt össze a Magyar Versmondók Egyesületének huszadik születésnapján a Fővárosi Művelődési Házban. Akik a zsúfolásig megtelt színházterem földszinti és karzati részéről is kiszorultak, az előtérben, kivetítőn keresztül figyelhették az eseményeket.

Az esélyegyenlőség és a fogyatékosok segítése érdekében a HÍD Jelnyelvi Tolmácsszolgálat munkatársa Balogh Ibolya jelnyelven tolmácsolta az elhangzó verseket, produkciókat, mi több, Buzáth Annamária, a Budapesti Versmondó Klub siket és nagyothalló csoportjának tagja külön is fellépett.  Ungvári Tamás még csak a nézőtéren foglalt helyet, amikor nyílt színi taps fogadta. Az egyesület életének fontos momentumait megelevenítő interaktív performanszokba vonta be a közönséget Lutter Imre és Bakos-Kiss Gábor, az est két műsorvezetője.

Az elmúlt 20 évet Kiss László alapító elnök elevenítette fel. Galkó Balázs vadonatúj egyszemélyes versszínházi produkcióval lepte meg a nagyérdeműt. Ősbemutatót tartott az Aphonia verszenei együttes is Varró Dániel alkotásával, Lázár Balázs, a Vígszínház művésze pedig saját költeményét tolmácsolta. Gubás Gabi, Dolmány Attila és Aradi Balázs a szerelemről, Papp János, Pregitzer Fruzsina, Rékai Nándor és Dinnyés József a költészetről és a társadalomról mondott és énekelt ars poeticát. A humor játszotta a főszerepet Hajdu Steve és Zámbori Soma előadásában, míg Huzella Péter a nők és az idősebb férfiak közötti kapcsolatát fejtegette zenében. Parti Nagy Lajos saját versével köszöntötte a Versmondókat, Gerendás Péter ezekre rímelve énekelte húsz év távlatában, hogy átölel a múlt. Helyben született irodalmi esszé Kukorelly Endrétől Vass Tibornak, és óriási sikert aratott Ágh István és Serfőző Simon párosa is. A Kávészünet zenekar és a Firkin együttes teljes zenekari felállásban lépett színpadra, előbbi végigkísérte a teljes előadást.

Fellépett még Kinizsi Ottó, Tenczler Tímea, Fridrik Noémi, Tóth Zsóka, az amatőr versmondók közül Basa Bella, Herbály Jánosné, Horvát Marin, Baráth Zsófi, Tóth Péter, Újvári Bors Benedek és Varga Döníz, az Első Magyar Versszínház, a Bonyhádi Művészeti Műhely és Magyarórvári Viktor Kayamar a MoltOpera színeiben. Köszöntőt mondott Szűcs Katalin Ágnes színikritikus, Regős János, a Szín-Játékos Szövetség elnöke, Hajvert Ákos vajdasági elnök és Bartók László korábbi elnök, Döbörhegy polgármestere.

A GálaEstről készül képeket a Versmondó folyóirat elektronikus változata közli Galériájában: www.versmondo.hu. Ízelítő a fotókból a facebook-on. Az est pillanatait hamarosan láthatja mindenki a Versrádió oldalán is! (www.versradio.hu)