Közel 20 százalékkal csökkent az idén a regisztrált álláskeresők száma Vas megyében, áprilisban 8.053 regisztrált munkanélküli tartottak nyílván, míg az év első hónapjában még 9.729 fő szerepelt a rendszerben - közölte a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja.

(MTI) Áprilisra a gazdasági válságot megelőző szintre mérséklődött a megyében a tartós munkanélküliség. Az álláskeresési ráta 7 százalék alá csökkent, a legalacsonyabb, 5,7 százalék Szombathely vonzáskörzetében a mutató, de Kőszeg és Körmend térségében is alig haladta meg a 6 százalékot. Celldömölk térségében a gazdaságilag aktív népesség 9,6 százaléka, Vasvár térségében pedig 11,6 százaléka regisztrált álláskereső.

A regisztrált munkanélküliek közel 45 százaléka volt jogosult álláskeresési vagy szociális ellátásra: álláskeresési járadékban 1.586-an, álláskeresési segélyben 216-an részesültek. Foglalkoztatás helyettesítő támogatást, vagy rendszeres szociális segélyt 1.807 álláskereső kapott.

A regisztrációs rendszerből kilépő 1.852 fő 43 százalékának önállóan vagy közvetítéssel sikerült munkát találnia, 20 százalékuk pedig - döntően közfoglalkoztatás keretében - határozott időre tudott elhelyezkedni. A munkanélküliek közel 30 százaléka az együttműködés hiánya miatt került ki a nyilvántartási rendszerből.

A korábbi hónapokhoz képest élénkült a munkaerő iránti kereslet. A foglalkoztatók 904 új álláslehetőséget jelentettek be, 18 százalékkal többet mint egy hónappal korábban, viszont 42 százalékkal kevesebbet, mint az elmúlt év azonos időszakában. Az új álláshelyek közel 40 százaléka a szombathelyi, további 9-11 százaléka a körmendi, sárvári és a szentgotthárdi kirendeltség vonzáskörzetének munkaerő-piacát érintette. Minden ötödik munkaerő-igényt a vasvári irodában jelentettek be a munkáltatók. A legkevesebb üres álláshelyet a Celldömölk és Kőszeg térségében jelentették be a foglalkoztatók.

A bejelentett állások több mint fele nem támogatott álláshely. A körzetek többségében - a szombathelyi és a vasvári térség kivételével - a támogatott állások voltak túlsúlyban, elsősorban a közfoglalkoztatási programok keretében.

A közfoglalkoztatási programok keretében nagyrészt az önkormányzatok kínáltak több hónapos időtartamra, napi 6-8 órás munkalehetőséget, de egyre nagyobb az igény az intézmények, a civil szervezetek részéről is a közfoglalkoztatásra.

Az áprilisban induló közfoglalkoztatási programok több mint 70 százaléka alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők számára kínált munkavállalási lehetőséget, az üres állások további 10 százaléka szakmunkás bizonyítványhoz kötött, további 12-13 százaléka pedig legalább érettségivel rendelkező álláskeresők számára ajánlott munkát.