Fekete And­rástól kaptam 1997 táján egy ismeretlen lelőhelyről - de feltehetően Magyarországról - származó hun bronzjelvényt.
Az öntött, s hátul egyetlen elrozsdásodott vascsapot befoglaló, kárpát-medencei bronzdíszt öt ne­­ves régésznek mutattam meg. Bakay Kornél, Vékony Gábor és Erdélyi István szerint ez egy hun (hun kori) fi­bu­la (amelynek az alakja sajátos); Bálint Csanád és Hadháziné Vaday Andrea az avar kor előtti tech­no­­lógia alapján III-V. századi lószerszámdísznek határozta meg (amelynek nincs pontos formai meg­­felelője). Valamennyien egyetértettek abban, hogy a tárgy és mélyített felirata egyidős és ere­de­­ti. A szíves segítségüket ezúton is köszönöm.
A vascsap – amelyből csak egy 2 mm-es csonk maradt meg - a legalsó „s” jel mögött van, ebből következően talán fejjel lefelé lóghatott, s csak te­­metéskor fordíthatták az ábrán látható helyzetbe (a tükörképszerű hun-magyar túlvilág-el­kép­ze­lés­nek megfelelően).
Ezen a hun jelvényen egy hárombetűs felirat alatt még egy jelkép is szerepel, amely szintén rovásjelekből („s” betűkből) áll. Bár az ilyen rövid fel­ira­­tok szinte a világ bármely nyelvén megfejthetők, esetünkben a székelyek hun ere­­dethagyománya, a székely jelformák és a feliratokat kísérő ábrázolásoknak a szö­­veg értelmével egyező mitológiai vonatkozásai megbízható segítséget jelen­te­nek.
A fibula alján a hegyet ábrázoló székely „s” (sarok) rovásjel négy, egymás fölé he­­lyezett példánya: a hegyek hegyének, a legnagyobb hegynek a szimbóluma lát­ha­­tó. A hunok szokás szerint így jelölték az északi sarkot, a Föld - vallásos tisz­te­let­­ben részesített és megszemélyesített - forgástengelyét. Többnyire csupán három ha­lom szerepel a hasonló hun ábrázolásokon: ezek a magyar címer hármas hal­­má­nak előképei