Fotó: Haáz Sándor
A korondi rendőrségen átkutatták Lukács Csaba csomagjait, és egy urnát találtak benne - közölte később Filip Gheorghe, a Hargita megyei rendőrség szóvivője.

A csomagok átkutatására a román főügyész adott engedélyt, miután Lukács Csaba nem engedélyezte az autó csomagtartójának, illetve poggyászának ellenőrzését.

Lukács Csaba még pénteki sajtótértekezletén közölte: Nyirő József földi maradványait a kegyeleti szempontok messzemenő figyelembevételével kedden elhamvasztották. Akkor kijelentette: mivel az emberi hamvak szállításához Romániában nem kell halotti útlevél, nincs akadálya Nyirő József hazaszállításának.

Üres volt az Urna  


Üres urna volt a Nyirő József újratemetéséért felelős kommunikációs vezető csomagjában, amelyet szombat délután a román rendőrség felnyitott. Ezt Lukács Csaba közölte szombaton az MTI-vel.

A kommunikációs vezető tájékoztatása szerint az üres urna utaztatása "egy figyelemfelkeltő gesztus volt." Hozzátette: arra akarta felhívni a figyelmet, hogy nem illik hajtóvadászatot folytatni emberi hamvak után Romániában. Lukács Csaba úgy fogalmazott: Nyirő Józsefet nem a csomagtartóban kell keresni, hanem az emberek szívében.


Felfüggesztették az újratemetési engedélyt

Hargita megye prefektusa szerint felfüggesztették Nyirő József erdélyi magyar író újratemetési engedélyét, amelyet a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal bocsátott ki.

Lukács Csaba, a Nyirő József erdélyi író újratemetéséért felelős kommunikációs vezető (j) nyilatkozik a Duna televíziónak Korondon, a rendőrség udvarán. MTI Fotó: Haáz Sándor

Augusta Cristina Urzica szombaton közölte, hogy a prefektúra megtámadta az engedélyt a közigazgatási bíróságon. A prefektus, azaz a közigazgatási törvényesség ellenőrzésére hivatott kormánymegbízott kijelentette, hogy a prefektúra felfüggesztettnek tekinti az engedélyt, amíg a bíróság nem dönt a dokumentum törvényességéről.

Mircea Dusa parlamenti kapcsolatokért felelős miniszter korábban kijelentette: léteznek olyan elemek, amelyek azt bizonyítják, hogy a temetkezési engedély semmisnek minősül.

Miniszter járt a helyszínen

Az Agerpres hírügynökség korábbi jelentése szerint Mircea Dusa, a román kormány parlamenti kapcsolatokért felelős minisztere péntek este újságíróknak elmondta: személyesen járt Székelyudvarhelyen, hogy áttanulmányozza azokat a dokumentumokat, amelyek alapján a polgármesteri hivatal pénteken kibocsátotta a temetkezési engedélyt Nyirő József nevére.

"Megállapítottam, hogy léteznek olyan elemek, amelyek azt bizonyítják, hogy a temetkezési engedély semmisnek minősül, és még ma (pénteken) este Hargita megye prefektusi hivatala kérni fogja a temetkezési engedély semmisségének megállapítását" - jelentette ki Mircea Dusa, aki korábban Hargita megye prefektusi tisztségét töltötte be.

Egy szám szerepel rosszul a dokumentumban

Lukács Csaba akkor azt mondta: információi szerint egy szám szerepel rosszul a dokumentumban. A szervezők helyesen és a megfelelő adatokkal nyújtották be a kérelmet. A vonatkozó jogi rendelkezés szerint, ha a kérelem beadója helyesen tölti ki a dokumentumokat, de a hivatal hibázik, az nem halasztó hatályú - tette hozzá.

Ilyenkor ezt a hivatalnak kell rendeznie - magyarázta a kommunikációs vezető, hozzátéve, hogy egy jogállamban a hivatal hibája miatt az ügyfél nem szenvedhet kárt. Romániában is munkaszüneti nap van, és az engedélyt a Hargita megyei közigazgatási bíróság semmisítheti meg, azt pedig Lukács elképzelhetetlennek tartja, hogy a bíróság egy nap alatt befogadja a kérelmet, lefolytassa az eljárást és döntést is hozzon.