Egyedi és sokszorosított grafikákat, művészmappákat, könyvillusztrációkat, grafikai terveket, valamint kerámiákat is árverez összesen 180 tételben az Arte Galéria szombati aukcióján.

(MTI) Gyűjtői darab Ámos Imre akvarellje egy parkban álló Szent Flórián-szoborról az 1940-es évekből. A 95 ezer forintra tartott képet a művész felesége, Anna Margit szignálta, de minden kétséget kizáróan Ámos-alkotásról van szó - mondta el Marsó Diana, a galéria tulajdonosa az MTI-nek. A mindeddig lappangó, az életmű-katalógusban is nyilvántartott tus-akvarell Derkovits Gyula-munkáért 90 ezer forint a kezdő licit.

Perlrott Csaba Vilmos kréta és szén technikájú ülő aktja 48 ezer forintra van árazva. Dési Huber István látványos, expresszív ceruzarajza, a Dombos táj Désiné hagyatékából való és 32 ezer forintról indul érte a licit. Tóth Menyhért-rajz ritkaságnak számít az életműben, most a Fej című darabért 60 ezer forinttól lehet ajánlatot tenni.

A Lossonczy-házaspár hagyatékából mindkét művész egy-egy munkáját aukcionálják. A szobrászként ismert Lossonczy Ibolya pasztellje 42 ezerért, Lossonczy Tamás derűs akvarellje 38 ezer forintért érhető el. El Kazovszkij tus-akvarell technikájú csendélete 55 ezer forinton kezd.

Gazdag a különböző könyvekhez készült egyei grafikák választéka: kínálnak munkákat Hincz Gyulától, Jaschik Álmostól, Haranghy Jenőtől.

Különlegesek a kerámia műfajába kiránduló grafikusok munkái: Berki Viola festett kerámiája egy orosz templomot mintáz, Bettelheim Rezső kerámiáihoz a festőművész Farkas György tervei kapcsolódnak.

A sokszorosított grafikák között is vannak kiemelkedő darabok: ilyen az életmű-katalógusban is jegyzett Tükör című Kondor Béla-rézkarc 34 ezer forintos indulással.