Találkoztál már olyan emberrel aki körül, szinte szikrázik a levegő a feszültségtől? Ez a feszült ember: idegeskedik, káromkodik, ordibál vagy csak morcosan morog az orra alatt… Hogy érzed magad egy ilyen ember jelenlétében? A legtöbben menekülnének vagy odacsapnának, hogy “hagyja abba ezt a viselkedést”, mert “nem lehet megmaradni mellette”.
Sokan ezért lesznek feszültek, mert a környezetük is ugyanilyen feszült és csattog a levegő, ami elviselhetetlen, ezért együtt kell működni a feszültséggel.

A témám, most is Te leszel és nem a mérges ember. Mert bárhová is szaladsz és akármennyi embert “csitítgatsz” mindig lesz valaki, aki nem az általad kijelölt irányt fogja képviselni. Az az ember aki ideges, teljesen jogosan ideges. Biztos vagyok benne: “nem viccből feszült” és van rá egy megdönthetetlen oka, amiért így “kell” tennie. Ezért hiába érvelsz a nyugalom mellett és a “jó” utad mellett, az ideges embernek is van egy ugyanilyen “jó” útja, ami szerinte ugyanolyan “jó” megoldást ad, mint a Te nyugalmad.

Most egy kicsit kilátástalannak tűnik a helyzet, de nem az. Jutott már eszedbe ilyenkor a tisztelet? Amikor tiszteled a másikat annyira, hogy nem akarod megváltoztatni? Mert mindenki, csakis saját magát tudja megváltoztatni, mert mindenki azt érez,. amit a leghelyesebbnek érez. A másik ideges, Te pedig reagálsz…ösztönösen feszültté válsz, mintha kötelező lenne. Ez a feszültség, a másik megváltoztatásának az akaratából és nem a tiszteletből indul ki. Nem tiszteled a másik feszültségét, benned is feszültség keletkezik, mert nem tudod a másikat megváltoztatni.

Biztos, hogy felteszed azt a kérdést: “Miért tiszteljem?”, ha Ő nem tisztel. Mert tudom, hogy nyugalmat szeretnél. Tiszteld annyira a nyugalmadat, hogy vele foglalkozol és nem a feszültséggel. Legyél a másik számára egy tökéletes példa.
Eddig eredményesen használta az indulatot és elért valamit vele, nem látott jó üzleti fogást a nyugalomból. A példád, megmutathatja a kiegyensúlyozott irányt és nem csak prédikációnak, hiteltelen üzletnek fog látszani a nyugalom, a feszült ember számára. Ha eddig reagáltál, tehát a feszültségtől, te is feszültté váltál, bármit állítottál is a nyugalomról, csak egy jól kinéző elmélet volt számodra is.

Tanulj meg magadra figyelni és a legnagyobb zajban is meghallhatod a kiabáló, két szó közötti csendjét. Ha a nyugalomra figyelsz, a mondatok közötti levegővételre, eltörpül a feszültség vonzó ajánlata és gondolkodás nélkül, a nyugalomra teszed le Te is a szavazatodat. Ha valóban egy jó példává válik a viselkedésed, a környezeted veled tart, mert ez is egy üzlet. Mindenki azt csinálja, ami számára kifizetődő. A nyugalom…a legjobb befektetés, mert mindig jól jársz vele.