Sulyok Gabriella Munkácsy-díjas grafikusművész 24 egyedi rajzából Orpheusz útján címmel kedden nyílik kiállítás a frissen felújított Ferencvárosi Pincegalériában.

(MTI) – Látható lesz a 13 darabból álló Orpheusz útján című sorozatom, ennek elemeit fekete tussal, pasztell krétával, néhányat pedig grafittal készítettem. Régi alkotásaim közül bemutatom többek között a Madárfelhő, az Égi örvény és a Sötét oltalom című munkát is, a kiállítás gerincét azonban az Orpheusz útján című sorozat adja – mondta Sulyok Gabriella.
   
Mint kifejtette, a rajzokat Gaál István Balázs Béla-díjas filmrendező 1985-ben készült Orpheusz és Eurydiké című alkotása ihlette. Az alapvető inspirációt – szellemiségében és képileg – főként a film zenéje, Cristoph Willibald Gluck német komponista első reformoperája, az Orpheusz és Eurüdiké, valamint Sára Sándor operatőr felvételei adták.
   
A tárlatot megnyitó Nagy Gábor Munkácsy-díjas képzőművész elmondta, hogy Sulyok Gabriellához közel áll a filmművészet, mivel a Képzőművészeti Egyetemmel párhuzamosan járt a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmrendező-operatőr szakára is. Az Orfeusz-sorozat képein Gaál filmjének folyamata, az idő és a képértelmezés közötti összefüggés jelenik meg. Sulyok munkájának érdekességeként elsősorban azt tartotta, ahogy a művész megpróbálja átmenteni műveire a film mozgását és időélményét. – Rajzain a közelit és a távolit váltogatja, van, hogy egy egész mikrovilágot ábrázol, de vannak olyan a végtelent leíró képi képzetei is, amelyek megint más nézőpontot mutatnak – magyarázta a művészettörténész.

A tárlat június 13-ig látható a Ferencvárosi Pincegalériában.