Elbűvölő… a régi korok világa, nem igaz? Annyi a rejtély benne, s mi, mint Egyiptom sivatagjainak apró porszemei az idő végtelenjébe veszve akár 2000 évre visszamenőleg se tudunk pontos meghatározást adni az adott korszakról. Misztikummal átitatott, vagy tudományosan megfeneklett gondolkodásunk végett? A lényeg nem abban rejlik, egyénileg mit tartunk, hiszen sokszor az Sors rácáfol az emberi meggyőződésre. Ugyanígy persze szemléletünknek megfelelően is bizonyíthatjuk >valamiről< hogy bizony nem más, mint az az >egy< amiben hiszünk.
A mai nap témára tűzött szerkezetről első gondolatra az emberben számtalan lehetőség rémlik fel. Egy idegen civilizáció segítsége földi partnereik felé, vagy egy korábbi bolygónkon létező, ám elhanyatlott kultúra utolsó hírmondóinak nyoma, esetleg egyéb entitások munkálkodása a humánum életterében. Nagyon egyszerű a helyzet: az is elképzelhető, hogy az ókoriak fejlettségüket tekintve képesek voltak megálmodni és megalkotni egy berendezést, amelynek mechanizmusa majdnem 1000 évvel túlmutat korán. Ez nem más, mint az antiküthérai szerkezet.A különleges gépezet első darabkái 1902-ben kerültek felszínre a Kréta és Küthéra között elhelyezkedő Antiküthéra szigete melletti tengerből, egy elsüllyedt ókori római hajóroncs belsejéből. A lelet egészét ugyan nem sikerült hiánytalanul a felszínre emelni, ám 82 különböző részletét megtalálták, amiből 30 csak a bronz fogaskerekeket tette ki. A behatóbb vizsgálatok során bizonyítást nyert, hogy az i. e. I.-II. században készíthették, vagyis kora lassan 2200 évre rúg. A darabkákon megtalálható leírások alapján következtettek származására és rendeltetésére is.
Kezdetben alapos kutatással, óvatos tanulmányozással, majd 3D-s mikrofókuszos röntgen technológiával a megtalált töredékeken olvashatóvá tették a rájuk vésett több mint 2000 írásjelet. Így megértésében magasabb fokra léphetett az ember. Bár csak találgatások szintjén, de alkotójának, szellemi atyjának, vagy megálmodójának nem mást, mint Arkhimédészt tekintik, a gép hátoldalán feltüntetett korinthoszi eredetű időegység elnevezések miatt.A kutatók szerint nemcsak egyedülálló volt ez az ősi analóg számítógép, számtalan funkcióval büszkélkedett, és, páratlan pontosságnak is örvendett. A Hold-, és Napfogyatkozások előrejelzésére szolgált, az ismert bolygók és égitestek mozgásának lekövetését is lehetővé tette. A Hold mozgása az égbolton néha gyorsabb - következendően ellipszis alakú pályájából – ezt is kiválóan sikerült leképezniük az alkotóknak. Csúsztatott mechanizmust alkalmaztak, amit két összekapcsolt fogaskerékkel valósítottak meg. Valószínűleg a 4 évenként rendezendő olimpiák kezdő dátumát is a segítségével határozták meg,
Sajnos jelentős darabok hiányoznak a mechanizmusból, így a pontos megérthetőséget és rekonstrukciót is nehezítik a rendelkezésünkre álló információk, leletek. A tudósok elképzelése szerint azonban egy duplaajtós faszekrényben tárolhatták, aminek a felületére vésték rá a pontos használati utasítást és a szerkezet működését egy tekerőkar segítségével oldhatták meg.
Hihetetlen szerkezet…