Az MTA Matematikai Tudományok Osztálya négy különböző, pénzjutalommal is járó díjjal ismeri el a fiatal, 40 év alatti, tehetséges magyar matematikusok munkáját. Idén az Akadémia 183. közgyűléséhez kapcsolódóan Pálfy Péter Pál akadémikus három díjat osztott ki kiemelkedő teljesítményt nyújtó matematikusoknak. Az ünnepélyes díjátadót követő szakmai előadásokban a nagyméretű adatok és hálózatok kezelésének matematikai vonatkozásait mutatták be.

A Matematikai Tudományok Osztálya Balázs Mártonnak, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docensének ítélte oda a 2012-es Erdős Pál-díjat a kölcsönható sztochasztikus rendszerek fluktuációjának vizsgálatáért. A fiatal matematikus munkáját nemzetközi elismerés övezi, számos rangos konferencia meghívott előadója, elnyerte a Bolyai-ösztöndíjat, és magas színvonalú oktatási tevékenységet végez – hangzott el a méltatásban.

A Gyires Béla-díjban idén Baran Sándor, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának docense részesült. A 2001-ben elhunyt nagy magyar matematikusról elnevezett kitüntetést az alkalmazott matematika és a valószínűség-számítás kimagasló eredményeket elérő kutatóinak ítéli oda a Matematikai Tudományok Osztálya. Baran Sándor a regressziós modellek, a diszkrét és folytonos mezők, valamint a valószínűségi időjárás-előrejelzés terén végzett nagy hatású munkájáért kapta meg az elismerést.
 
Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetének adjunktusa az analízis területén végzett kiemelkedő kutatásokért járó Alexits György-díjat vehette át Pálfy Péter Páltól. A matematikus elsőként nyerte el az Európai Kutatási Tanács (ERC) fiatal kutatók támogatására létrehozott ösztöndíját (Starting Grant), ezenkívül kiterjedt oktatói munkát végez. Szakterülete a differenciálegyenletek, a bifurkációelmélet, de a matematikai járványtanban is kiemelkedő eredményeket tudhat magáénak.
  Az osztályülés szakmai előadásai a nagyméretű adatbázisok kezelésével kapcsolatos problémák matematikai kihívásait mutatták be. Az előadásokban elhangzott: a hagyományos adatbázis-kezelő eszközök egyre inkább alkalmatlanok a mai hálózatokban folyó adatforgalom és adattárolás kezelésére. Tíz évvel ezelőtt a szakemberek fő problémáját a gigabyte méretű adatok kezelése okozta. Mára az ennél nagyságrendekkel nagyobb, tera-, sőt petabyte-nyi adatok feldolgozása jelenti a kihívást. A hardver eszközök rohamos fejlődésének köszönhetően évről évre egyre több adat keletkezik és tárolódik. A ma elterjedt adatkezelő algoritmusok ezt az információmennyiséget egyre kevésbé képesek hatékonyan kezelni – figyelmeztettek az előadók.
    Világszerte emberek milliárdjai használnak ma már ún. okostelefonokat. Ezek az eszközök számos információt gyűjtenek és tárolnak a felhasználóról - hangsúlyozta előadásában Jelasity Márk matematikus. - Mobiltelefonjaink tudják, hogy adott pillanatban hol vagyunk, merre mozgunk. A matematikusok szerint a bennük rejlő információtömeg kiaknázása számos lehetőséget rejt magában. Közéjük tartozik az ún. kollaboratív adatbányászat, de akár az egyes járványok terjedésének előrejelzése is: Az okostelefonokban tárolt adatokból például meghatározhatjuk, hogy egy járvány kitörése esetén kik tartoznak a veszélyeztetett csoportba.