„Megint elszúrták. Görögország leolvad, ami miatt félelem kap lábra, hogy a bankok egymás után fizetésképtelenekké válnak és a recesszió mélyül – és ekkor Európa vezetői a héten se tudtak megegyezni arról az ambiciózus kezdeményezésekről, amelyek a válság csillapításához szükségesek” – kezdődik a globális amerikai vezércikk címe, amely tökéletesen fedi a szerkesztőségi vélemény tartalmát.

Címoldalról induló terjedelmes pekingi riportja meglepő fordulatról számol be: hirtelen idegenellenessé válik a hangulat Kínában. Egy kínai televíziós újságíró blogjában azt írta több mint 800 ezer követőjének, hogy „A közbiztonsági minisztériumnak ki kell sepernie a külföldi szemetet, le kell tartóztatnia a külföldi huligánokat és meg kell védenie az ártatlan lányokat… Vágjuk le a sziszegő kígyófejeket, a munkanélküli amerikaiakat és európaiakat, akik azért jönnek Kínába, hogy pénzt keressenek, emberkereskedelmet folytassanak és kivándorlásra bíztassák az embereket.” Az interneten terjednek az olyan videók, mint amelyik azt mutatja, ahogyan egy halálosan részeg brit turista megpróbál erőszakoskodni egy nővel egy pekingi utcán, amelynek láttán a járókelők félholtra verik. A kínai nagykövetségek egyre szigorúbban adják meg a vízumot. Az Al-Dzsazíra tévéállomásnak dolgozó amerikai újságírót e hónapban kiutasítottak az országból. E mellett a kínaiak szinte imádják az európaiakat és amerikaiakat. A két érzés egymás mellett létezik.

DEUTSCHE WELLE

Erősödik a nacionalizmus dél-kelet Európában címmel a német közszolgálati adó honlapján olvashatunk arról, hogy milyen erős és „trendi” a nacionalizmus Szerbiában és Albániában. Majd megjelenik a Jobbik. (Köszönjük német újságírók, hogy lelki alkatukban az alázat kiszorította a hagyományos német precizitást, de ahogyan Orbán Viktor nem Magyarország államelnöke (Die Welt), úgy Magyarország sem Dél-Kelet Európa.)

Gulf News

Törökország megszállottan koncentrál energiaellátására, írja az emirátusokbeli lap online kiadása. Ezzel nő a feszültség a Közel-Keleten, ugyanis Ankara a múlt héten ennek jegyében óvta a ciprusi kormányt ne keressen olajat (Izraellel karöltve) a Földközi-tenger keleti részén vitatott hovatartozási részén.

EUROPEAN VOICE

Annyi a Nyugatnak? Ezzel a lakonikus címmel jelent meg a vezető uniós szaklapban Denis MacShane brit munkáspárti képviselő elgondolkodtató cikke, amely arról ír, hogy Tomislav Nikolic Szerbia elnökévé választása jellemző tünet arra a széleskörű rossz hangulatra, amely hatalmába kerítette Európát. Az EU mind kevésbé válik vonzóvá a külvilágnak. Törökország csatlakozni kíván ugyan hozzá, de a saját feltételei alapján. Erősödik a nacionalizmus és idegenellenesség is, amit mutat a Svájcba igyekvő kelet- és közép-európai munkavállalók elleni diszkriminatív fellépés, de ugyanez a légkör tapasztalható Hollandiában és Franciaországban is. 1918-ban Oswald Spengler kiadta a Nyugat alkonya című könyvet, amelynek jóslata most látszik megvalósulni.

FINANCIAL TIMES

Ha lehet, még súlyosabb témával foglalkozik a globális brit lap, amelyben Mark Mazower, az amerikai Columbia Egyetem tanára arról gondolkodik, vajon Európa jelenlegi állapota nem vetíti-e előre egy kormányozhatatlanná váló világ képét.