Elgondolkoztak-e már azon, hogy hányféle magyar történelem van? Van egy hivatalos, amit az iskolában tanítanak, de a száraz történelmi tényeket mindenki másképpen értelmezi… Szinte már közhely, hogy ’56 egyeseknek forradalom, másoknak népfelkelés és szerencsére egyre kevesebb embernek, de egyeseknek ellenforradalom. Az álláspontok megmerevedtek, dogmaharccá vált a történelem.

Ismerős ez a térkép? Az 1938-41 között helyreállított majdnem Magyarország. Az emberek többsége, ha ezt meglátja, Közép-Európa etnikailag legigazságosabb határvonalait látja benne, azt a megoldást, amikor a legkevesebb embernek kellett kisebbségi sorban élnie… Azonban nézzük meg kicsit alaposabban ezt az ábrát! Mert ez a határvonal az ország jelentős részét történetének egyik legszörnyűbb népirtására emlékezteti.

Lehet-e így történelmet írni? Lehet-e közös történelmi és nemzettudatunk, ha ennyire másképpen értelmezzük a közös, illetve vállalandó történetünket?

Nemrég, írtam erről egy novellát is: a dunaújvárosi vonatot. Ugyanaz a település, mégis, van, akinek Pentele, van akinek Sztalinváros, van, akinek Dunaújváros… Mégis, mindannyian ugyanoda utaznak… (a novella itt olvasható el)

Tehát: lehet-e egy közösséggé válnunk? Ha kicsiny hazánkat nézem, pesszimistává válok… Mégis, ha kilépünk a nép-nemzeti keretből, már találunk okot a derűlátásra: a régi, de mindig megújuló lengyel-magyar barátságot. Belegondoltak már abba, hogy a történelmi események látszólag az ellenkező oldalra sodortak minket? Amikor mi a honfoglalás ezeréves évfordulóját ültük meg, Lengyelország nem is létezett, mint állam. Az I. Világháború utáni rendezés minket megcsonkított, őket viszont a semmiből megteremtette (kevesen tudják, de a régi Magyarországból még az újjászülető lengyel állam is kapott 589 négyzetkilométert…). A II. Világháború során ellentétes oldalon álltunk… Mégis, bármit is hozott a történelem, mindig számíthattunk egymásra.

Vajon, túl merész álom lenne, hogy hasonlóan a lengyel-magyar barátsághoz, a nemzeti határokon belül is meg tudjuk teremteni azt az egységet, amit a határokon túl sikerült?