A miniszterelnök szerint Magyarország konfliktusait az okozza, hogy Európáról kétféle gondolkodásmód létezik: a nemzetek Európája, amelyet a magyar kormány vall, illetve az Európa mint birodalom eszméje.

Európáról kétféle gondolkodásmód létezik – fejtette ki Orbán Viktor a szabadkai Népkörben, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) kampányzáró rendezvényén –, és ez a kétféleség magyarázza azt, hogy Magyarország bár a legjobb szándékoktól vezérelve törődik a saját dolgaival, mégis nemzetközi ellenállásba ütközik, úgy, hogy közben nem akarja elvenni azt, ami a másé.

„Amit mi magyarnak nevezünk”

Az egyik gondolkodásmód, amelyet a magyar kormány is vall, a nemzetek Európájának eszméje, amely szerint nem oldódhat fel az, „amit mi magyarnak nevezünk”. Ebben a rendszerben az európai országok egymás mellett élésének és egymásért tevékenykedésének kell megvalósulnia az összefogás, az erők összeadása jegyében – mondta.

A másik elképzelés a birodalmi gondolkodás: ez Európára mint birodalomra tekint, amelynek központjához – „nevezzük Brüsszelnek” – igazodni kell – magyarázta Orbán Viktor.

Megvan az erejük hozzá

A magyarságnak, ahol elegendő ereje van hozzá, mindenhol ildomos nemzeti alapon működő politikai szervezetet létrehoznia – fogalmazott Orbán.

Etnikai alapokon álló nemzeti pártok nélkül a határon túl magyar közösségek nem tudnak sikeresek lenni – mondta el. Felvidéken látható egy próbálkozás vegyes párt létrehozására, amely ugyan elvitte a magyar voksok egy részét, azonban semmit sem tudott az általa korábban elmondott célokból megvalósítani a közös kormányzásban, ugyanakkor meggyengítette a nemzeti pártot – példázta.