A Fidesz arra kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy április 16-án jelöljön új államfőt – közölte Lázár János, a politikai alakulat frakcióvezetője.

Jelenleg az 53 éves Kövér László látszik a legesélyesebb jelöltnek, ráadául az Országgyűlés elnökeként ideiglenesen automatikusan már Schmitt helyére is lépett. Kövér felel meg talán a legjobban az Orbán által a reggeli frakcióülésen említett kritériumnak, miszerint pártelnökként körön belüli, tőle jobbra álló embert látna szívesen az államfői poszton, aki „alkotmányozó".

A jogász végzettségű, alapító Fidesz-tag Kövér Orbán egyik legrégebbi harcostársa. Volt titokminiszter, frakcióvezető és pártelnök, akit környezete ravasznak és gyanakvónak tart. Ő azon nagyon kevesek egyike a Fideszben, akik nyíltan kifejezhetik az ellenvéleményüket Orbán Viktorral szemben.

Lehetséges elnökjelöltként emlegetik még Martonyi János külügyminisztert, Áder Jánost, a Fidesz egyik alapítóját, Pálinkás Józsefet, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét, Vizi E. Szilvesztert, az Akadémia volt elnökét, Trócsányi Lászlót, egykori alkotmánybírót, jelenlegi párizsi nagykövetet és Tőkés Lászlót, az Európai Parlament alelnökét.