Borzasztó mértékeket öltő környezetszennyezés figyelhető meg Kína autonóm tartományában fekvő, a belső-mongóliai Bayan Obo bánya körül, mely a világ közel másfél tucat ritka földfémjének felét termeli ki. A pusztulást a Nasa egyik műholdja is megörökítette a világűrből.

Kína 2008-ban összesen 139 ezer tonna ritka földfémet állított elő, mely a világ összes termelésének 97 százaléka volt - írja a Daily Mail. A kitermelt anyagok - melyeknek mintegy felét állítja elő egymagában a Bayan Obo bánya - kulcsfontosságúak az elektronikában, a mobiltelefon gyártásban és a fegyveriparban is. A nyíltszíni fejtéssel működő bánya minden egyes tonna kitermelt ritka földfémmel együtt közel 12 ezer köbméter mérgező gázt is termel, melyhez még savas víz és radioaktív hulladék is társul.
A Nasa Terra szatellitje 2001-ben és 2006-ban is készített úgynevezett hamisszínes, színkompozit képeket a területről. A felvételeken a növényzet piros, a füves terület világosbarna, a sziklák feketék, a vízfelszín pedig zöld. Két bánya is látható, valamint számos ülepítő tó és üledékhalom is megfigyelhető.

A bánya mintegy száz mérföldes körzetében finomítók állnak, melyek a világ legnagyobb ülepítőtava, a több mint 18 négyzetkilométer területű bűzölgő, mérgező Baogang-tó körül találhatók.

forrás: Pécsi STOP/Daily Mail