Empúriesz, az ókori ibériai görög város élete ismerhető meg az Iberia Graeca digitális adatbázis segítségével, amelyet a spanyol kulturális minisztérium kezdeményezésére hoznak létre.

(MTI) - A Földközi-tenger partján épült Empúriesz volt a legnyugatibb görög kolónia. Kr.e. 575-ben alapították Phokaiából származó görög telepesek - olvasható a Greek Reporter (http://eu.greekreporter.com) angol nyelvű görög hírportálon.

A görögök kezdetben a Fluvia folyó torkolatában lévő aprócska szigeten telepedtek meg, ez volt a régi város, a Palaiapolisz, majd Kr.e. 550 táján átköltöztek a szárazföldre, megalapítva Neapoliszt, az új várost. Húsz évvel később felduzzadt Empúriesz lakossága, amelyet elárasztottak a menekültek, miután II. (Nagy) Kürosz perzsa király Kr.e. 530-ban meghódította Phokaiát.

Az évszázadok során a város jelentős gazdasági és kereskedelmi központtá vált. A pun háborúkban Empúriesz Róma szövetségese volt, ennek köszönhetően független városállam maradt Hispánia római meghódítása után is. Sextus Pompeius és Julius Caesar között Kr.e. 49-ben kitört polgárháború alatt azonban a római hadvezér pártjára állt, ezért elveszítette autonómiáját. A görög város mellett római veteránok létre hozták Emporiae coloniát, ahonnan ellenőrizhették a térséget. A 3. században Empúriesz elnéptelenedett, míg Emporiae továbbra is virágzott egészen a 9. század közepéig, amikor az ismétlődő viking rajtaütésektől rettegő lakosai elmenekültek.

Noha a két ókori település pontos helye a 15. század óta ismert volt, az ásatások csupán 1908-ban kezdődtek és mind a mai napig folytatódnak. Ennek ellenére a római coloniának eddig csupán 20 százalékát tárták fel.

A spanyol kulturális minisztérium kezdeményezésére digitális adatbázist hoznak létre, amelybe bekerül a feltárások során napvilágra került összes tárgy, ahogy minden vonatkozó dokumentum. Az Iberia Graeca weboldalon utána lehet majd nézni például minden leletnek, legyen szó kerámia, terrakotta vagy bronztárgyról, pénzérmekről, ékszerekről, ahogy építészeti emlékeknek. Az adatbázis tartalmazza a görögök Ibériai-félszigeti jelenlétével kapcsolatos összes dokumentumot, a régészeti helyszíneket, valamint a leletanyagokat őrző azokat a múzeumokat.