A Debrecen és Kecskemét közötti kulturális együttműködés keretében április 20-án (pénteken) 17 órakor kiállítás nyílik a Duna-Tisza közi Népművészet i Egyesület tagjainak alkotásaiból a DMK Tímárházában (Nagy Gál I. u. 6.). Köszöntőt mond: Mák Kornél, Kecskemét alpolgármestere és Somogyi Béla , Debrecen alpolgármestere. A kiállítást megnyitja: Polyák Albert, a Duna-Tisza közi Népművészet i Egyesület elnöke. Közreműködnek: a Debreceni Népi Együttes táncosai.

A kiállítás május 31-ig tekinthető meg hétköznapokon 10-17 óráig, szombatonként 10-14 óráig. Vasárnap, hétfő szünnap. 

 1982-ben alakult kecskeméti székhellyel a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület, vezetője 25 éven keresztül dr. Bánszky Pál művészettörténész. Az elnök, aki a néphagyomány és népi iparművészet felkarolását, segítését országos szinten is eredményesen segítette, az első pillanattól konok következetességgel ragaszkodott a valódi néphagyomány, népművészet őrzéséhez, megismeréséhez, alkotó, korunk követelményeinek is megfelelő használati tárgyak készítéséhez. A tagság is magáénak vallotta ezeket az elveket, így egymás után születtek a magas szakmai színvonalat képviselő szőttesek, hímzések, faragások, fazekas munkák és a népi kismesterségek egyéb szép és hasznos darabjai.
A tagság létszáma folyamatosan nőtt, Kecskemét és környéke után a szomszédos megyékből és még távolabbról is jelentkeztek az alkotók. Három országos hatókörű csoport is csatlakozott az egyesülethez: a Játék Céh és a Nemezkészítők szakosztálya jelenleg is, a Tokaji Művésztelep 2007-ig működött az egyesület keretein belül. A nagy létszámú, jelentős múltra visszatekintő Kecskeméti Díszítőművész Kör tagjainak többsége szintén az egyesület tagja, amelynek össz- taglétszáma jelenleg: 171 fő.
Mindezek eredményeként az évenként meghirdetett helyszíni zsűrizésekre mindig szép számmal jelentkeztek az egyesület tagjai, így mára 44 fő kapta meg a "Népművészet Mestere", 35 fő a "népi iparművész" és 6 fő a "Népművészet Ifjú Mestere" elismerést. (2010-ben négy tagunk részesült a Népművészet Mestere Díjban. Nagy Mari és Vidák István, Schneider Péterné, Verseghy Ferenc.)

Jelentős az Egyesület tevékenysége a kiadványozás területén is.
Folyamatosan jelennek meg Nagy Mari - Vidák István kiadványai a nemez különböző alkalmazási módjairól, nemrégiben jelent meg az egyesület kiadásában az "Ifjabb Kapoli Antal rajzai" című kiadvány és 2007-ben készült el Bács megyében és a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesületben munkálkodó "Népművészet Mestereit" bemutató informatív kiadvány.

Az egyesület tagjai közül 5-en kapták meg a "Király Zsiga" díjat (Nagy Mari - Vidák István, dr. Bánszky Pál, Orisek Ferenc, Varga Ferencné, F. Tóth Mária). Év mestere díjat kapott Kovács Miklós kékfestő és Kovács László fazekas mesterek, az Év Ifjú Mestere lett Madár Helga fazekas. Aranykoszú és Életfa díjjal dr. Bánszky Pál elnök munkásságát becsülték meg. Az ÉLŐ NÉPMŰVÉSZET XV. Országos Népművészeti Kiállításon az egyesület tagjai közül 18-an részesültek díjazásban.

Egyesületünk a Magyar Kultúra Napja alkalmából 2008. január 22-én a népművészet és népi iparművészet hagyományt őrző és fejlesztő tevékenységéért Csokonai Vitéz Mihály Közösségi Díjat kapott.

Tagjaink folyamatosan részt vesznek a helyi, régiós és országos vásárokon, bemutatókon, és tárlatokon. Alkotó közösségeink a nagykőrösi alkotóházunkban rendezett közösségformáló nyári táborainkban adják át tudásukat az ide érkező vendégeknek.