Több ezren emlékeztek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseire Debrecenben. Pósán László ünnepi beszédében felidézte, hogy a nemzeti érdekek védelme napjainkban ugyanolyan fontos feladat, mint nagy elődeink idején.

Napsütéses, szép időben térzene fogadta csütörtökön reggel a Bem téren gyülekezőket, Az országzászló felvonásával fél kilenckor itt kezdődtek a március 15-i megemlékezések. Több száz érdeklődő, kisgyermekes családok, ünneplőbe öltözött emberek töltötték meg a teret. A nemzeti lobogót katonai tiszteletadás mellett, a Himnusz hangjaira vonták fel Pajna Zoltán alpolgármester jelenlétében.

A forradalom és szabadságharc hőseire ezt követően a Petőfi téren emlékeztek a megyeszékhely lakói. Itt is nagyon sokan gyűltek össze, s hallgatták a Szeredás együttes szép zenéjét. A városi és megyei önkormányzat képviselői, a politikai pártok, a fegyveres erők és a civil szervezetek képviselői koszorúkat helyeztek el Petőfi Sándor szobrának talapzatánál, így rótták le tiszteletüket az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt. A város képviseletében – akárcsak a főtéren – Somogyi Béla alpolgármester vett részt a koszorúzáson.

Az ünneplők ezután a Debreceni Helyőrség Zenekar felvezetésével, a huszárruhába öltözött hagyományőrzők, a Hajdú-Bihar Megyei Lovas- és Huszárhagyomány-őrző Egyesület tagjainak kíséretében a Kossuth szoborhoz vonultak – közben a huszárok a Városháza előtt pihenőt tartottak, a kisgyermekes családok nagy örömére, hiszen a gyermekeknek alkalmuk nyílott a díszes egyenruhák megcsodálására, a lovak simogatására is.

A Kossuth-szobornál több ezer debreceni várta a város március 15-i ünnepi megemlékezését, a koszorúzást.

Pósán László országgyűlési képviselő beszédének alapgondolata az volt, hogy a történelem ismétli önmagát. “Nincs új a nap alatt…” - kezdte beszédét a politikus, utalva arra, hogy az 1840-es évek közepén a jelenlegihez hasonló gazdasági válsághelyzetben volt az ország. A Batthyány-kabinet ugyanúgy majdnem teljesen üres államkasszát örökölt, mint a jelenlegi kormány, miközben kívülről és országhatáron belülről is oly sok támadás éri hazánkat.

Olyan világban élünk ma is, amikor – Kossuth szavaival – “véderőt kerestünk, de nyomorúságot találtunk”. A párhuzam adja magát, a másfél százada elhangzott megállapítások ma is ugyanúgy érvényesek. “Csak be kell helyettesítenünk a szavakat, Ausztria helyett Brüsszel, Lord Palmerston helyett pedig valamelyik Európai Uniós biztosnak a nevét említjük, máris úgy tűnik, mintha napjaink politikáját elemezné Kossuth”.

Pósán László szerint a a spekuláns befektetők, a pénzoligarchák a szocialista-liberális koalíció éveiben a politikai hatalom csúcsaihoz is eljutottak, megnyomorítva, kiszipolyozva az embereket, a brüsszeli bürokrácia packázása pedig immár nemzeti érdekeinket és céljainkat is veszélyezteti. Kossuth Lajos egykori helyzetértékelése sok tekintetben ma is érvényes, szavaiból tanulhatunk, erőt meríthetünk. “Az egyetemes nemzeti érdekeinket, céljainkat soha nem szabad feladni, idegen érdekek alá helyezni” – idézte a magyar szabadságharc szellemi vezérének iránymutatását a szónok, utalva arra is, hogy az értékteremtő munkára kell alapozni a jövőnket. “Éljen Magyarország, éljen a haza!” – fejezte be beszédét Pósán László.

Ezt követően a Honvédtemetőben folytatódott az megemlékezések sora, majd az ünnepségsorozat délután ötkor a Bem téren az országzászló levonásával ér véget.
forrás: dehir.hu