Jelentős Bihar megyei környezetvédelmi projekteket is aláírt Borbély László környzetvédelmi miniszter nagyváradi látogatása során. Az állatkerti felújítási munkálatokat is megtekintette.

 Csütörtök délelőtt Bihar megye polgármestereivel tartott megbeszélést a miniszter a környezetvédelmi projektek témájában, dél körül pedig két Nagyváradra, s nyolc egyéb Bihar megyei településre vonatkozó projektet írt alá. Amint Pásztor Sándor, az igazgatóság vezetője elmondta, az Adony patak kiépítésére vonatkozó pályázat teljes értéke majdnem 18 millió lej, ebből a minisztérium 5, az unió pedig csaknem 13 millió lejt biztosít. A második nagyváradi beruházás során a Kis Körös partját rendezik Biharpüspökiben, ennek teljes értéke csaknem 3 millió euró, melyből 588 ezer eurót az országos költségvetésből biztosít a minisztérium, a többit pedig az unió fizeti a kohéziós alapokból.
Borbély László környezetvédelmi miniszter elismerő szavakkal illette a Körösök Vízügyi Igazgatóságot, mely – mint elhangzott – nem várta meg az állami támogatást, hanem mostanra el is végezte a munkálatok 60-65%-át. A partok kiépítése a bicikliutak létesítését is magába foglalja. „Ezentúl az autóknak elsőbbséget kell adniuk a bicikliknek” – jegyezte meg a miniszter.
Amúgy Bihar megye jól áll a környezetvédelmi pályázatok terén: országos szinten 254 környezetvédelmi projektet hagytak jóvá, ezek közül 12 projekt vonatkozik Bihar megyére, s összértékük csaknem 79 millió lej.
A későbbiek során nyolc település – Belényesújlak, Esküllő, Ișlaz, Érszőllős, Margitta, Csatár, Székelyhíd és Berettyócsohaj – polgármesterével ít alá környezeti pályázatokat a miniszter. Ezek az említett települések vízellátásának rehabilitációjára vonatkoznak.
 Ezt követően rövid sajtótájékoztatót tartott Borbély László, melyen elmondta: jelenleg Bihar megye 544 millió euró értékű uniós projektet bonyolít le a környezetvédelmi minisztériumon keresztül. A vizekre vonatkozó projektekkel jó iramban haladnak, viszont a hulladékgazdálkodásra vonatkozóakkal késésben vannak. Bár az uniós pénzalapok lehívása terén Románia az utolsó helyen állt, úgy tűnik, javulás állt be ezen a téren, hiszen három hónap alatt 100 millió euró értékű számlát továbbítottak Brüsszel felé. Borbély László kihangsúlyozta: a Körösök Vízügyi Igazgatóság élen jár az infrastruktúrára vonatkozó projektek lebonyolítása terén, térségünk többmint 30 millió euró támogatásban részesül.
 Kérdésre válaszolva a miniszter elmondta: nem engedélyezett palás kőzetgáz kitermelésére vonatkozó kérelmet, egyetlen ilyesmire vonatkozó dokumentum sem érkezett mostanáig a környezetvédelmi minisztériumhoz. Amennyiben lesz ilyen kérvény, egy átfogó környezeti tanulmányt készítenek majd, s csak akkor hagyja jóvá, ha meggyőződik arról, hogy ez nem ártalmas a környezetre nézve. Azt is hozzátette: az uniós szabályok ugyan nem tiltják ennek a fajta gáznak a kitermelését, neki személy szerint viszont fenntartásai vannak ezzel kapcsolatban, mivel az eljárás során nagymennyiségű földalatti víztartalékokat kell elmozdítani, ezenkívül pedig a földmozgásokra is hatással van a kitermelés, s Romániában amúgy is könnyen történhetnek földmozgások. Két hét múlva mindenesetre lesz egy találkozó a téma szakértőivel, tette hozzá a miniszter.
 Arra a kérdésre, hogy jelen pillanatban mit tart elsődlegesen fontosnak, a miniszter elmondta: rengeteg esetben okoz tüzet a tarlóégetés, megengedhetetlen, hogy több száz hektárnyi földterületet érintsen mindez. Már szólt a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökségnek, hogy ne adjon pénzt azoknak a földtulajdonosoknak, ahol ilyesmi történt. „Hogyhogy ismeretlen tettesek? Köztudott, hogy az esetek 99%-ban maga a tulajdonos felelős mindezért” – mondta a miniszter. A tarlótüzek számának csökkentésén kívül fontosnak találja az országos környezetvédelmi stratégia kidolgozását is, melyben sokkal hangsúlyozottabban kell szerepelnie a környezeti bűntettnek, s az ilyesmit sokkal szigorúbban is kell bírságolni, mint mostanáig.
 Borbély László környezetvédelmi miniszter következő állomása a Nagyváradi Állatkert volt, ahol Biró Rozália alpolgármesterrel, valamint a nagyváradi piacrendészet képviselőivel, s az állatkert vezetőjével találkozott. A piacrendészet képviselői elmondták, hogy bár a rendelkezésükre álló 17,8 millió lejből mintegy 15 millió lejre vonatkozó munkálatokat szerződtek le, a fennmaradó összegre is szükség lenne. Többek között egy másodlagos fűtési rendszert szeretnének létrehozni az állatok nagyobb biztonsága érdekében, beton helyett kövekből kirakott utakat szeretnének, továbbá több padot, hangosítót, kamerákat. A miniszter ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy megpróbál közbenjárni az ügy érdekében, majd megnézte, hogyan zajlanak a felújítási munkálatok.
Neumann Andrea