Autentikus néptáncot, beszélgetést és rögtönzött tánctanítást ötvöző rendhagyó előadással mutatkoznak be Erdély kincsei a Magyarság Háza által útjára indított Rejtőzködő Kárpát-medence sorozat első rendezvényén, amely csütörtökön lesz.

(MTI) – Erdély kincsei közül a néptánchagyományokat mutatjuk be. A csütörtökön 19 órakor kezdődő Tánc másképpen című rendezvényen a Maros Művészegyüttes fellépését nézhetik meg az érdeklődők – mondta Papp-Váry Borbála, a Magyarság Háza projekt vezetője, az intézményt koordináló Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. kommunikációs vezérigazgató-helyettese.

A negyven éve indult táncházmozgalom mint módszer tavaly került fel az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára és éppen az erdélyi táncok tanításával vált igazi mozgalommá. Az 1956-ban alakult Maros Művészegyüttes a legrégebbi hivatásos táncegyüttes Erdélyben, jelenleg negyven táncossal, saját zenészekkel, magyar és román tagozattal működik.

A társulat igazi autentikus erdélyi magyar táncokat felvonultató előadása után Novák Ferenc néprajzkutató, koreográfus, a Magyar Művészeti Akadémia tagja fog beszélni az erdélyi tánchagyományról, majd rögtönzött tánctanítás, illetve táncház lesz. A talpalávalóról Gombai Tamás és zenészei fognak gondoskodni; a belépés díjtalan.

A Rejtőzködő Kárpát-medence című sorozat további programjai során többek között a Felvidék és a Délvidék hagyományival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A Magyarság Háza kiállításokkal és előadásokkal fogja bemutatni a Kárpát-medence kincseit, azokat a még élő hagyományokat, amelyek magyarságuk megőrzésében segítik az ottaniakat, és a külföld szemében egyedi, eredeti, érdekes hungarikumot jelentenek.

A Magyarság Háza (I. kerület, Szentháromság tér 6.) olyan többfunkciós intézmény, amely az egységes magyar nemzet bemutatását, értékeinek és hagyományainak megismertetését tűzte ki célul. A külhoni és hazai magyarság kulturális találkozóhelye, amely elsősorban a fiatalság magyarságtudatát szeretné erősíteni.