Tavaly a Beregvidék is csatlakozott a Közösségorientált helyi fejlõdés c. projekt második fázisához — 2011. augusztus 22-én került aláírásra az együttmûködési megállapodás a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal, a járási tanács és az ENSZ fejlesztési programja között.

A projektben való részvétel céljából benyújtott 15 kérvény közül 4 beregvidéki községi tanács mikrojavaslatát választották ki: a gecsei felcserközpont épületének nagyjavítására (240 477 hrivnya), a csomai (161 767 hrn.) és a zápszonyi (160 600 hrn.) óvoda nagyjavítására és energiamegõrzési technológiák meghonosítására, illetve Kígyóson az energiatakarékos utcai világítás kivitelezésére (164 411 hrn.) vonatkozó tervet.

A járási tanács legutóbbi ülésszakán a fenti projektek megvalósítására 320 ezer hrivnyát különítettek el a járási költségvetésbõl. 2012. március 2-án a helyi fejlõdés fórumának soros ülésén nyilvánosságra hozták a kiválasztás végleges eredményeit. Vladiszlav Hoblik, a járási állami közigazgatási hivatal elnökhelyettese elmondta: arra való tekintettel, hogy a Beregvidéket választották az ENSZ Közösségorientált helyi fejlõdés c. programja megvalósításának demonstrációs járásául, már a folyó hónapban várhatjuk a szervezettõl érkezõ vendégeket, köztük a felsõ szintû vezetõséget.

Ljubov Pavlovics, a közösségek megyei központja koordinátorának tájékoztatása szerint a közeljövõben tréninget tartanak a helyi közösségek képviselõi számára a mikroprojektek megvalósítása témakörében, ahol megtanulhatják, miként válasszák ki a kivitelezõt, kössenek szerzõdést és ellenõrizzék a munkálatok menetét és azok minõségét. Ugyancsak Kárpátalján tartják „Az állami pénzeszközök irányítása helyi szinten” c. tréninget, amelyben részt vesznek a szlovák kormány és az ENSZ képviselõi is.

Emlékeztetõül. 2011. június 7-én rajtolt az Európai Unió és az ENSZ közös, „Közösségorientált helyi fejlõdés” c. programjának második, 4 évre tervezett fordulója. A projekt finanszírozására vonatkozó megállapodást május 31-én írta alá Brüsszelben Ukrajna és az Európai Bizottság.

A projekt társfinanszírozásában részt vesz az ENSZ ukrajnai fejlesztési alapja. A második forduló költségvetése 17,1 millió euró (98,4 százalék az EU és 1,6 százalék az ENSZ hozzájárulása), célja a közösségek szociális-gazdasági fejlõdésének támogatása helyi szinten. A megvalósítás során 200 járással és 900 helyi tanáccsal kötnek majd együttmûködési megállapodást.

A projekt által támogatott fontosabb szférák az energiamegõrzés és az energiatakarékossági technológiák meghonosítása, a vízellátás, az egészség- és környezetvédelem, a kisvállalkozás támogatása (mezõgazdasági/szolgáltatási szövetkezetek létrehozása).

A kommunális infrastruktúra helyreállítására irányuló projekt maximális összege 10 000 euró. A megvalósítás társfinanszírozással történik: a projekt állja a szükséges pénzeszközök 50 százalékát, 45 százalékát a helyi költségvetés, 5 százalékát pedig a helyi közösség.

20 000 euróra emelték az energiatakarékossági projektek maximális összegét; ez elérheti a projekt értékének 70 százalékát, 25 százalék a helyi költségvetés, 5 százalék pedig a helyi közösség hozzájárulása. A tervek szerint az energiatakarékos technológiák meghonosítására, az innovációra és az alternatív energiaforrások kutatására fordítják a projekt általános költségvetésének közel 30 százalékát.
Olekszandr Vorosilov